Companii

Zece evenimente care au schimbat complet imaginea pietei imobiliare locale

Zece evenimente care au schimbat complet imaginea pietei imobiliare locale
23.12.2009, 23:40 64

Ieftinirea apartamentelor
Preturile apartamentelor si-au continuat declinul inceput inca din2008, astfel ca potrivit indicelui ZF, proprietarii apartamentelorvechi cu trei camere din Bucuresti si-au ajustat in acest anpretentiile cu 23%, pana la un nivel mediu de circa 90.000 de euro.Valorile de tranzactionare au scazut chiar mai mult, iarmajoritatea dezvoltatorilor imobiliari au fost nevoiti la randullor sa-si adapteze preturile, astfel ca in cartiere precum Titan,Colentina sau Militari apartamentele noi se vand acum la circa900-1.000 de euro/mp construit plus TVA. "Prima casa" nu a avutefectul scontat, de revigorare a pietei, mai putin de jumatate dinplafonul propus de guvern fiind accesat de populatie. Investitoriiau spus "pas" noilor proiecte, astfel ca piata dezvoltarilor delocuinte va avea un an deosebit de slab in 2010.

Plecarile din firme
Inca de la inceputul acestui an, disputele interne sau planurilediferite de viitor au provocat numeroase despartiri ale unoroameni-cheie din firmele imobiliare. Unii au decis sa ramana inRomania, fie alegand alte firme sau infiintand unele noi, in timpce altii au decis sa plece. Printre cele mai importante plecari dinacest an mentionam: Mihaela Allardin (DTZ Echinox), Monica Barbu(Colliers), Gabriel Chimisliu (Colliers), Nicolae Danciu (Omilos),Bogdan Desliu (River Invest), Alexandra Dimofte (Colliers), HoratiuFlorescu (Colliers), Dan Ionascu (Cushman & Wakefield), MarkHoldsworth (Fabian), Charles Krick (Jones Lang LaSalle), AttilaPeli (Colliers), Diwaker Singh (Copper Beech), Jerome Spanek (AEWEurope).

Amanarile de proiecte
Proiecte cu o valoare de peste 10 miliarde de euro au fost amanatein acest an in toate domeniile, pe fondul scaderii cererii pe toatepietele. Majoritatea proiectelor vor fi regandite, iar o buna parteprobabil nu vor fi realizate in urmatorii zece ani. Dintr-o analizaZF reiese ca cele mai bune terenuri din Bucuresti blocate de crizasunt cele pentru proiectele Esplanada (Bd. Unirii), DambovitaCenter (Eroilor), Timpuri Noi, ParkLake Plaza (Titan (foto)),Colosseum (Chitila), Laromet (Bucurestii Noi) sau Helitube(Colentina). Toate aceste proiecte au fost influentate intr-un felsau altul de criza din imobiliare.

Deschiderea Cotroceni Park
Tot in 2009 a avut loc deschiderea celui mai mare mall din Romania- Cotroceni Park in Bucuresti - care are cea mai extinsa suprafatainchiriabila (76.000 mp), cea mai mare investitie (300 mil. euro)sau cele mai multe ancore intr-un mall (mai mult de zece magazineau inchiriat cel putin 1.000 de metri patrati fiecare). Inaugurareaproiectului de pe bulevardul Timisoara a fost evenimentul anului inpiata centrelor comerciale de care isi leaga sperantele numerosiconsultanti din industrie, la genul "daca nici proiectul acesta numerge, nu stiu ce va merge pe piata locala". Primele luni defunctionare au fost satisfacatoare, cel putin in ceea ce privestenumarul de vizitatori.

Primul centru comercial inchis

Ceea ce parea o gluma in urma cu un an, respectiv inchidereaunui centru comercial din cauza rezultatelor slabe, a devenitrealitate la sfarsitul lunii iulie, cand proprietarii ArmoniaCenter din Braila au decis sa "puna lacatul" pe proiectul in careinvestisera 45 de milioane de euro. Masura a fost anuntata dreptuna temporara, pentru circa sase-noua luni, dar pana la ora actualareprezentantii companiei dezvoltatoare, RED Management Capital, nuau venit cu informatii suplimentare privind repozitionareaproiectului. Printre chiriasi se numarau companii precum Carrefour,Flanco, Sephora, Samsonite sau Mondex. Planul este de a redeschidecentrul comercial cu un mix de chiriasi cu profil de discount.

Incendiul Millennium
Incendiul de la cladirea Millennium Business Center - un imobil debirouri cu o valoare de 50 de milioane de euro din centrulCapitalei - a tinut pentru mai multe zile prima pagina a ziarelorsi a obligat companii precum Transelectrica, Sanofi-Aventis sau MKBRomexterra sa isi caute un nou sediu. La mai bine de jumatate de ande la incident, proprietarii, fondul de investitii DEGI, inca nu arepus in functiune imobilul cu o suprafata inchiriabila de 14.300mp, o inaltime de 72 de metri si 19 etaje supraterane.

Insolventa Mivan Kier
O serie destul de lunga de insolvente in imobiliare si constructiia fost inceputa in toamna acestui an de compania nord-irlandezaMivan Kier, antreprenorul mallului Liberty Center din zona TraficGreu si al ansamblului rezidential New Town din Dristor. Firma aavut afaceri de 128 de milioane de euro in 2008, an la sfarsitulcaruia datoriile se ridicau la 20 de milioane de euro. Dupainsolventa Mivan Kier, companii precum Ozer Construction, PlusDevelopment, Sigma Proiect, Copper Beech sau Plus Development auurmat aceeasi cale, pe fondul datoriilor acumulate si al blocariipietei.

Vanzarea ERP Braila
Singurul centru comercial tranzactionat in acest an a fost EuropeanRetail Park din Braila, pentru care sud-africanii de la NEPI auagreat sa plateasca 63 de milioane de euro, incluzand aici platadatoriilor si un schimb de actiuni. Tranzactia a dat un noustandard de valoare al proiectelor comerciale, dupa ce belgienii dela BelRom vandusera anterior proiecte asemanatoare in Sibiu pentrucirca 80 - 90 de milioane de euro fiecare. Proiectul din Braila areo suprafata inchiriabila de 53.000 de metri patrati si chiriasiprecum Carrefour, Media Galaxy sau Staer.

Lichidarea EFG Crevedia
Prima lichidare devenita publica a unei companii imobiliare a avutloc la jumatatea lunii decembrie, cand ca urmare a falimentului,activele firmei EFG Crevedia Development au fost scoase lalicitatie si vandute pentru circa 11 milioane de euro. Cumparatorula preluat un teren de 124 de hectare situat la nord de Bucuresti,pe care un grup de investitori britanici intentiona sa construiascaaproximativ 6.000 de locuinte. Terenul a fost achizitionat cuajutorul unui credit de la Raiffeisen, principalul creditor alfirmei. Restul firmelor imobiliare aflate in insolventa ar puteaavea aceeasi soarta daca nu gasesc variante pentrureorganizare.

Investitia Deutsche Bank

Continuarea angajamentului asumat de un fond de investitii alDeutsche Bank pentru achizitia proiectului UpGround din zona Piperaa Capitalei a fost una dintre putinele vesti bune din acest an.Deutsche Bank a venit cu peste 100 de milioane de euro in acest anpentru a cumpara cea mai mare cladire de birouri finalizata inBucuresti - BOC - cu o suprafata inchiriabila de 57.000 de metripatrati si chiriasi precum Banca Romaneasca si GfK. Tranzactia afost inceputa in 2008, cand Deutsche Bank si un un grup deinvestitori eleni au agreat sa tranzactioneze pentru circa 340 demilioane de euro doua cladiri de birouri si doua blocuri delocuinte din Pipera. Birourile au fost deja livrate, iar cele 600de apartamente ar trebui finalizate in 2010.