Eveniment

10 mil. euro intr-o fabrica germana de componente auto

18.11.2005, 19:37 92

Compania germana Schlemmer, specializata in productia de subansamble auto, va investi circa 10 mil. euro intr-o unitatea de productie la Satu Mare.

"Lucrarile la aceasta fabrica vor fi finalizate luna viitoare, urmand ca productia sa demareze chiar la inceputul anului viitor", a declarat pentru ZF Sorin Vasilescu, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Fabrica va produce sisteme de protectie a cablurilor pentru industria auto si va asigura in jur de 80 de locuri de munca.

Unitatea de productie va fi realizata in mai multe etape pe o suprafata de un hectar, va fi formata din doua hale si birouri si va avea o capacitate de pana la 30 de milioane de metri de sisteme diverse de protectie a cablurilor.

"Din punct de vedere strategic, Romania reprezinta un punct de plecare foarte bun pentru viitoarea expansiune in Europa de Est", a declarat Jurgen Bohn, consultantul firmei Schlemmer.

Compania este unul din principalii producatori si distribuitori mondiali de sisteme de protectie a cablurilor, de conducte de aer si fluide si elemente electromecanice pentru industria auto, precum si pentru distribuitorii de sisteme de cabluri din industrie si comert en-gros in domeniile constructiilor de masini si nave. Firma dispune la nivel mondial de unitati de productie in Italia, Spania, Turcia, Maroc, Tunisia, China, Coreea de Sud si Brazilia, iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 91 mil. euro. Compania face parte din grupul german Mackprang, care mai are activitati in domeniul expeditiilor, logisticii si agriculturii.

"Sectorul componentelor auto a adus anul acesta cele mai mari investitii greenfield, iar aceasta tendinta se va mentine si anul viitor, avand in vede ca si in prezent suntem in negocieri cu mari producatori din domeniul auto", a mai spus Sorin Vasilescu. Potrivit acestuia, investitorii interesati de investitii in acest sector provin din Germania, Spania sau Portugalia.

Investitorii germani au deja o prezenta foarte importanta si in activitatea de productie de componente auto in Romania. Continental, Freudenberg Flexibile de Frana, INA Schaeffler, Kromberg & Schubert, BOS GmbH & Co. KG, Kuhnke Relee, Leoni Wiring Systems, Lisa Draxlmaier, Siemens VDO Automotive sau ThyssenKrupp AG au investit sau au in plan investitii cumulate de peste jumatate de miliard de euro.

"Nici nu este de mirare ca cei mai multi investitori pe aceste segment sunt germani, avand in vedere faptul ca Germania are cea mai mare industrie auto din Europa", a mai spus reprezentantul ARIS.