Eveniment

Afacerile Electrica Muntenia Sud au ajuns la 292 mil. euro

24.12.2004, 00:00 21

Distributia de energie electrica Electrica Muntenia Sud, filiala a societatii Electrica, estimeaza o cifra de afaceri de circa 292 mil. euro (12.000 miliarde lei) pentru acest an, in crestere cu aproape 18% in euro, respectiv 30% in lei fata de valoarea inregistrata in anul anterior.
"In ceea ce priveste cifra de afaceri, ne apropiem de circa 292 mil. euro (12.000 miliarde lei)", a declarat, ieri, Ion Turbatu, directorul general al societatii.
Potrivit unui raport al companiei, anul trecut cifra de afaceri s-a ridicat la 247 mil. euro (9.286 miliarde lei).
Muntenia Sud furnizeaza energie electrica pentru mai mult de un milion de clienti din Bucuresti, Ilfov si judetul Giurgiu.
Companiile CEZ - Cehia, E.ON - Germania si Enel - Italia sunt interesate sa participe la privatizarea societatii, prevazuta pentru anul 2005.
Primele doua filiale regionale ale Electrica au fost deja privatizate. Grupul italian Enel a semnat, la inceputul lunii iulie, un acord pentru preluarea Electrica Banat si Dobrogea, pentru suma de 112 milioane euro.
CEZ Cehia a intrat in negocieri finale pentru privatizarea Electrica Oltenia, iar E.ON poarta discutii cu autoritatile pentru trecerea in proprietate privata a Electrica Moldova.
Societatea Electrica detine opt filiale cu personalitate juridica si furnizeaza energie electrica unui numar total de opt milioane de clienti.
Electrica Muntenia Sud ar putea pierde, in perioada urmatoare, circa 370 de clienti mari, in urma majorarii gradului de deschidere a pietei si incadrarea acestora in categoria consumatorilor eligibili, a declarat, joi, directorul general al societatii, Ioan Turbatu.
Reprezentantul companiei a estimat ca cei 370 de clienti au o pondere de circa 35% din vinzarile totale de energie electrica ale Electrica Muntenia Sud.
De la inceputul lunii noiembrie, gradul de deschidere a pietei de energie a fost ridicat la 55%, in acelasi timp fiind relaxate si conditiile de acordare a statului de consumator eligibil pentru companii.
Consumatorii eligibili isi pot schimba furnizorul de energie electrica si pot negocia contractele pe care le incheie cu acesta, pentru a obtine cel mai bun pret.
Electrica este in acest moment in avansate proceduri de privatizare ale celor opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice.
Compania a vandut pachetele majoritare ale filialelor Banat si Dobrogea in vara grupului italian de utilitati Enel pentru 112 milioane euro.
In acest moment, se pregateste semnarea contractelor de privatizare la filialele Oltenia si Moldova, iar intr-o faza incipienta este privatizarea filialei Muntenia Sud.
Banca Mondiala a anuntat, ieri, aprobarea de catre boardul de directori a unei garantii de risc partial pentru privatizarea filialelor de distributie de electricitate Banat si Dobrogea. Valoarea garantiei acordate de Banca Mondiala este de circa 60 milioane euro (76,7 milioane dolari), si reprezinta un instrument de sustinere in procesele de privatizare.
De regula, acest mecanism este solicitat de catre investitori pentru a se proteja contra riscurilor de reglementare, care vizeaza evolutia tarifelor la energia electrica.
Importanta pentru Romania este ca aceasta garantie acordata de catre Banca Mondiala sustine programul de privatizare in sectorul energetic si asista guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei electrice si termice (ANRE) in stabilirea cadrului legal de reglementare.
Ca efect, acordul incheiat cu Enel reduce rata sa de recuperare a investisiei cu 2% pe an, ceea ce are un impact pozitiv asupra tarifului final la energie electrica.
adrian.mirsanu@zf.ro