Eveniment

ALERTĂ MILITARĂ de gradul zero în Polonia! Consiliului pentru Securitate Naţională de la Varşovia s-a reunit de urgenţă. Două rachete ruseşti ar fi lovit un oraş la graniţa Poloniei, ţară membră NATO, omorând două persoane. SUA: Vom apăra fiecare centimetru al NATO. Angajamentul nostru este clar

ALERTĂ MILITARĂ de gradul zero în Polonia! Consiliului...
15.11.2022, 21:35 2313

UPDATE 23:00 Podoliak: Atacul asupra Poloniei planificat de Rusia şi deghizat într-o greşeală„Atacurile asupra teritoriului Poloniei nu sunt un accident, ci un „bună ziua” planificat în mod deliberat de Rusia, deghizat în „greşeală”. Acest lucru se întâmplă atunci când răul rămâne nepedepsit şi când politicienii se angajează în „linişterea” agresorului. Regimul ru-terorist trebuie oprit. Condoleanţe morţilor.” Acest lucru a fost scris de Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, într-un tweet.

UPDATE 22:50 Zelensky: Atacul asupra teritoriului NATO escaladare semnificativă„Astăzi s-a întâmplat ceea ce vorbim de mult timp” că Rusia „nu se limitează la graniţele noastre naţionale. Rachetele ruseşti au lovit Polonia. Lansarea de rachete pe teritoriul NATO”, „este un atac rusesc cu rachete asupra securităţii colective. Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acţionăm.” Aşadar, preşedintele Ucrainei într-un mesaj video postat pe profilul său Telegram. „Cu cât Rusia simte mai mult impunitate, cu atât vor exista mai multe ameninţări la adresa oricui se află în raza de acţiune a rachetelor ruseşti”, a adăugat el.

UPDATE 22:30. Pompierii din satul polonez Przewodow, din comuna Dołhobyczów, aflată la 10 km de graniţa cu Ucraina, au confirmat că două persoane au murit în urma a două explozii care au lovit un hambar cu cereale, scrie ziarul local Kurier Lubelski. Martorii citaţi de ziar au spus că au auzit două explozii. Poliţia „încearcă să stabilească cauzele şi circumstanţele exacte ale accidentului”, a declarat un purtător de cuvânt al acestora. Întreaga zonă a fost izolată.

UPDATE 22:00 SUA: Vom apăra fiecare centimetru al NATO„Angajamentul nostru faţă de articolul 5 al NATO este clar de cristal: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, cu privire la vestea că rachete ruseşti au căzut în Polonia.


Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a decis convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina, în timp ce un oficial american a afirmat că două persoane ar fi fost ucise pe teritoriul Poloniei.

"Premierul Morawiecki a convocat urgent Consiliul ministerial pentru Securitate Naţională şi Afaceri în domeniul Apărării", a declarat marţi seară Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Surse poloneze au raportat, marţi, o explozie în localitatea Przewodów, situată în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Poliţia poloneză a confirmat incidentul, precizând că anchetează circumstanţele producerii deflagraţiei împreună cu autorităţile militare.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat sub protecţia anonimatului, pentru agenţia The Associated Press, că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Informaţiile nu au fost confirmate de autorităţile guvernamentale din Polonia, care este stat membru NATO.

Rusia a efectuat bombardamente masive marţi în Ucraina, inclusiv în zone situate în apropierea frontierei cu Polonia.


Atacurile record de 100 de rachete asupra Ucrainei au provocat şi deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru Republica Moldova, a scris preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook: „Războiul trebuie oprit!”.

„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă şi energetică a ţării vecine, au pus în pericol viaţa şi siguranţa a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Atacurile ruseşti asupra Ucrainei au provocat şi deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru ţara noastră, iar zeci de localităţi au rămas fără lumină. Le mulţumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm şi înţelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situaţia. Războiul trebuie oprit!”, a scris Maia Sandu.

Mai multe zone din Republica Moldova se confruntă cu întreruperea electricităţii din cauza bombardamentelor Rusiei asupra reţelelor energetice din Ucraina, informa publicaţia Jurnal de Chişinău.

Autorităţile din Republica Moldova afirmau că una dintre liniile de alimentare cu electricitate s-a deconectat automat, urmând să fie reconectată.

"Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Menţionez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca şi măsură de siguranţă. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informaţii suplimentare în cel mai scurt timp”, a anunţat vicepremierul moldovean Andrei Spânu, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.

Armata rusă a bombardat marţi mai multe zone din Ucraina, inclusiv clădiri rezidenţiale. Cel puţin o persoană a fost ucisă în Kiev.