Eveniment

Au inceput confruntarile electorale fata in fata

22.10.2004, 00:00 11

Seria confruntarilor electorale in care candidatii se intalnesc fata in fata a debutat aseara, prin prezentarea celor care ar urma sa devina premieri in cazul in care principalele patru forte politice ar castiga alegerile parlamentare.
Mircea Geoana, propus de Uniunea PSD-PUR, Calin Popescu Tariceanu, nominalizat de Alianta D.A. (PNL si PD), s-au intalnit cu reprezentantii care nu fusesera anuntati initial in aceasta postura de catre UDMR si PRM, respectiv Gyorgy Frunda si Daniel Ionescu.
Dezbaterea a fost mediata de doi ziaristi desemnati de catre Clubul Roman de Presa - Mihai Tatulici si Marian Voicu.
Dezbaterea a fost dominata de temele economice, programele fiind prezentate din perspectiva fiscalitatii, a cresterii nivelului de trai sau a resurselor pentru sanatate.
Discutia nu a fost animata, au lipsit aproape cu desavarsire contradictiile. Asta pentru ca echipele de campanie ale fiecareia dintre parti au convenit o copie a modelului confruntarilor din campania prezidentiala americana -  intalniri fata in fata, dar la care nici unul dintre participanti nu se poate adresa direct contracandidatilor sai. Fiecare are un timp la dispozitie in care-si poate prezenta programul pe o tema anuntata si negociata initial.
Spre final, in ultimele zece, din cele 90 de minute ale intalnirii, s-au consemnat comentarii critice intre Calin Popescu Tariceanu, pe de o parte, si Mircea Geoana si Daniel Ionescu, de cealalta parte.
Geoana a acuzat Alianta D.A. ca propune un program fiscal iresponsabil, aventurier (cu cota unica de impozitare de 16%). In opinia liderului PSD, un astfel de program ar duce la risipa resurselor bugetare, la o inflatie mai mare, la stagnare economica si, in final la amanarea integrarii in UE. PSD a reluat si acuzatia la adresa lui Tariceanu potrivit careia, cand a fost ministru, in 1997 si 1998, a trimis in somaj peste 200.000 de oameni.
Este vorba despre restructurarea economiei, a raspuns Tariceanu, care a precizat ca acesta este modelul pe care orice tara fosta comunista a trebuit sa-l aplice pentru a asigura conditiile de trecere la economia de piata. Tariceanu i-a replicat lui Geoana aminindu-i ca si guvernarea PSD a trimis in somaj muncitori de la Sidex sau de la regiile din cadrul MApN, fara ca actuala opozitie sa reclame aceste decizii, tocmai pentru ca ele sunt efecte ale restructurarii. adelina.radulescu@zf.ro