Eveniment

Bancile vor fi obligate sa se puna la punct cu soft-ul

02.11.2004, 00:00 19

Firmele de software financiar-bancar vor avea vanzari mai mari in urma alinierii legislatiei romanesti din domeniu bancar la standardele Uniunii Europene, aceste investitii fiind estimate la mai multe milioane de euro pentru fiecare jucator principal din sectorul bancar romanesc.
"Din punct de vedere al impactului asupra cifrei noastre de afaceri mi-e greu sa spun ca aceasta va creste cu X sau cu Y in functie de modificarile legislatiei, dar sumele suplimentare ce vor trebui investite de banci se ridica la 21-22 de mld. de dolari pentru urmatorii 2 ani, in Europa", a declarat Sorin Mandrutescu, director de vanzari pentru servicii financiar bancare la Oracle Romania.
Fiecare banca trebuie sa infiinteze un comitet de administrare a riscului, acesta putand fi risc de credit, operational, de piata, valutar, juridic, de personal si chiar reputational. Bancile vor fi obligate astfel prin normele BNR sa dispuna de statistici si politici si instrumente necesare administrarii riscului, in concordanta cu acordurile internationale.
Astfel, bancherii vor trebui sa detina o baza de date cu istoricul relatiilor cu clientii, in scopul prevenirii creditarilor neperformante, un exemplu in acest sens fiind Biroul de Credit, infiintat in august, anul acesta.
"Industria financiar-bancara este foarte nepregatita pentru a pune in practica aceste acorduri. Aceasta se va modifica in continuarea poate in modul cel mai dramatic din intregul spectru economic din Romania", crede Mandrutescu.
Basel 2 este un acord international privind cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca bilantul bancilor comerciale. Bancile care vor adera la acord isi vor dimensiona capitalul propriu proportional cu riscul asumat evaluat pe baza unor ratinguri stabilite. Acordul ar putea fi aplicat incepand cu sfarsitul anului 2006 si cuprinde, printre altele, cerinte cu privire la disciplina pietei si transparenta. O parte din prevederile Basel 2 au fost implementate prin Norma BNR 17/2003.
Aceste modificari au un impact direct asupra companiilor de software financiar-bancar, in sensul ca acestea trebuie sa ajusteze abordarea, sa incerce sa inventeze solutii pentru a raspunde nevoilor clientilor supusi unor asemenea presiuni. "Daca ei sunt supusi la presiuni si nevoile lor se modifica atat de dramatic, noi suntem obligati sa raspundem, ca furnizori, la aceste modificari", a afirmat Mandrutescu.
dan.zavoianu@zf.ro