Eveniment

Basescu anunta lucrari de circa un mld. euro

21.07.2004, 00:00 18

Primarul Capitalei, Traian Basescu, a obtinut, dupa mai bine de trei ani, aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pentru proiectele BEI privind parkingul de la Gara de  Nord, modernizarea tramvaielor si a strazilor. In sedinta de astazi a CGMB este probabil sa se voteze si realizarea pasajului Bararab, mai ales ca premierul si-a declarat sustinerea pentru proiecte.
"In discutia cu premierul, acesta a avut o abordare extrem de seaca si in acelasi timp realista. Mi-a spus ca aceste proiecte au fost in programul meu de campanie, ca eu am castigat alegerile cu 59 la suta si ca asta inseamna ca bucurestenii vor aceste proiecte si ca ele trebuie facute", a declarat Basescu.
El a adaugat ca pe 28 iulie va avea loc o intalnire a vicepresedintelui BEI cu premierul roman, ministrul de finante si primarul Capitalei. "Daca toti cei trei factori politici romani vor vorbi aceeasi limba, BEI va finanta in cel mai scurt timp toate aceste proiecte. Asta inseamna ca in noiembrie proiectele vor putea fi aprobate pentru finantare", a mai spus Basescu.
Primarul Capitalei estimeaza ca, daca in noiembrie se va semna finantarea proiectelor, din primavara vor incepe lucrarile la pasaj, la parking si la modernizarea tramvaielor.
"Pasajul urmeaza sa fie finalizat in trei ani de la inceperea lucrarilor. Din suma de 67,8 mil. euro, doar 20 mil. euro vor fi alocate constructiei propriu-zise a pasajului. Restul sumei va fi folosita pentru reconfigurarea intersectiilor, a rampelor de urcare pe pasaj, din diferitele bulevarde. Se vor reconfigura intersectiile si bulevardele din zona. Pasajul va fi prevazut si cu linie de tramvai, iar statia de pe pasaj va face legatura, prin lifturi si scari rulante, cu statia de metrou de la Basarab. Parkingul are un termen fix de executie, de 24 de luni", a declarat Basescu.
El  a adaugat ca Bucurestiul va rambursa, in 20-25 de ani, circa 230 mil. euro, din cele peste 868 mil. euro si ca nu sunt probleme cu nivelul de indatorare pentru ca, potrivit Standard&Poors, municipalitatea va avea, in 2010, un nivel maxim de indatorare de 3,7%, in conditiile in care are dreptul la 20%.
In ceea ce priveste proiectele care se deruleaza in prezent in Capitala, primarul general spune ca aceastea se ridica la 574 mil. euro.
"Printre proiectele pe care urmeaza sa le finantam in acest an se afla cel privind Statia de epurare Glina, pentru modernizarea careia se vor cheltui 230 mil. euro. UE va avea o contributie nerambursabila de 70%, diferenta urmand sa fie acoperita de municipalitate. Un alt proiect nou, finantat de BEI, se refera la modernizarea a 1.800 de strazi secundare si 190 de strazi principale. Acest tip de modernizare vizeaza nu doar asfaltarea, ci si refacerea fundatiilor si a infrastructurilor subterane. Tevile de canalizare si apa curenta, precum si cablurile de telefoane vor avea camine proprii de vizitare, ca sa nu mai spargem bulevardele pentru interventii", a declarat Basescu.



Cum a inceput razboiul cu PSD
"La inceputul anului 2001 am avut doua discutii cu seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. A vrut sa stabilim zone de influenta pe proiectele finantate de BEI, dar i-am spus ca acest lucru nu este posibil. Reputatia mea la BEI este mult prea buna pentru a include aceste proiecte intr-un sistem de negociere cu un politician corupt, cum este Dan Ioan Popescu." - Traian Baasescu, primarul general al Capitalei.