Eveniment

Basescu: PIB-ul a coborat la nivelul din 2006, iar de acum cresterea trebuie sa vina din investitii

Basescu: PIB-ul a coborat la nivelul din 2006, iar de acum cresterea trebuie sa vina din investitii

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Trebuie sa ne orientam dezvoltarea spre investitii. Aceasta criza ne demonstreaza eroarea de a baza o crestere economica pe consum. Lectia cresterii economice prin consum ar trebui sa fie clara, mai ales ca am trait-o pe viu.

23.08.2009, 18:59 16

De partea cealalta, analistii subliniaza ca este nevoie de o noua formula de crestere a economiei, care sa nu duca la reinflamarea dezechilibrelor.

„Trebuie sa ne orientam dezvoltarea spre investitii. Aceasta criza ne demonstreaza eroarea de a baza o crestere economica pe consum. Lectia cresterii economice prin consum ar trebui sa fie clara, mai ales ca am trait-o pe viu", a afirmat Basescu la sfarsitul saptamanii trecute la Arad, citat de Mediafax.

Presedintele a dat ca exemplu Polonia si Cehia, care si-au bazat cresterile din anii trecuti pe exporturi si nu pe consum, iar acum rezista mai bine in fata crizei. In primul trimestru Polonia a fost singura tara din regiune care a avut o crestere economica pozitiva, de 0,8%, in timp ce in Romania economia a scazut cu 6,2%.

Analistii estimeaza ca si in trimestrul al doilea economia poloneza a ramas pe plus, fata de o contractie cu 8,8%, in Romania. Potrivit proiectiei actuale a Guvernului, PIB ar urma sa coboare anul acesta la circa 115 miliarde de euro, de la aproape 137 de miliarde de euro in 2008. Contractia economiei in termeni reali ar urma sa fie de peste 8%, fata de o crestere cu 7,1% anul trecut.

Dupa noua ani de crestere economica neintrerupta, Romania ajunsese in 2008 la un deficit de cont curent (care reflecta iesirile nete de valuta din economie) de peste 12% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce datoria externa se apropia de 50% din PIB, in conditiile in care consumul a depasit in mod constant productia interna in ultimii ani.

Basescu a spus ca Romania trebuie sa aiba ca obiectiv diminuarea la maxim a efectelor crizei, prin „stimularea de lucrari noi, de activitati noi, atat cat pot fi stimulate fara sa se ajunga la un nivel de indatorare care, la iesirea din criza, in loc sa permita valorificarea investitiilor, sa conduca la plata datoriilor acumulate".

Statul a incheiat in primavara cu FMI, UE si Banca Mondiala un aranjament de imprumut de circa 20 de miliarde de euro pe doi ani, banii trebuind sa compenseze iesirile de capitaluri din domeniul privat. Desi investitiile in infrastructura erau propuse de analisti inca de anul trecut ca o cale de atenuare a efectelor crizei internationale, Guvernul nu a reusit pana acum sa reorienteze cheltuielile publice, care merg preponderent spre plata salariilor si a pensiilor.

Basescu a spus ca pentru iesirea din criza este necesar ca marile puteri economice sa iasa din criza si considera ca Romania va depasi criza economica la sase luni dupa ce Germania sau SUA vor iesi din criza. De altfel, revenirea economiilor mari din vestul Europei

s-a vazut pe plan local printr-o plafonare a scaderii productiei industriale incepand din vara. Analistii noteaza insa ca, desi revenirea economiilor externe va permite recuperari pe exporturi si productie industriala, cresterea somajului si scaderea veniturilor vor afecta cererea locala.

Anghel, BCR: Statul trebuie sa se ajusteze, 100.000 ar putea pleca

Ajustarea aparatului de stat si regandirea structurii cheltuielilor publice, cu o orientare clara spre investitii sunt decisive pentru reluarea unei cresteri sanatoase, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca sectorul privat s-a ajustat suficient, iar o continuare a acestei ajustari ar putea sa aiba efecte negative. In schimb, aparatul de stat este inca nerestructurat, iar Anghel considera ca in cursul anului 2010 circa 100.000 de salariati din domeniul public si-ar putea pierde locul de munca. Deficitul de cont curent ar putea sa coboare la 5,1% din PIB anul acesta in scenariul BCR, reflectand ajustarea din sectorul privat, insa deficitul bugetar va urca la 7,3%, potrivit proiectiei agreata de Guvern cu Fondul Monetar International. Economistul BCR noteaza totusi ca reducerea planificata a cheltuielilor publice ar trebui realizata printr-un mix de reduceri salariale si disponibilizari, tocmai pentru a evita o explozie a numarului somerilor. El se asteapta ca numarul somerilor sa creasca cu circa 150.000 de persoane in urmatorii doi ani, rata somajului urmand astfel sa urce la 9% in 2010, de la un nivel de 6,3%, inregistrat in iulie. „Pentru a-si asigura un proces de convergenta (spre zona euro, n. red.) eficient, Romania trebuie sa-si reorienteze cresterea economica. Agricultura si infrastructura sunt doua domenii cheie care, daca ar fi sprijinite prin fonduri publice, ar putea sa actioneze ca un catalizator pentru implicarea sectorului privat in economie", mai spune Anghel. BCR si-a inrautatit proiectia de scadere a economiei pentru anul acesta la 8%, iar pentru 2010 vede o crestere marginala cu 0,2%.