Eveniment

Basescu vede repornirea motoarelor economiei la sase luni dupa SUA, Germania si Franta

Basescu vede repornirea motoarelor economiei la sase luni dupa SUA, Germania si Franta
30.09.2009, 23:17 30

Romania isi va relua cresterea economica la 6 luni dupa marileputeri economice, SUA, Germania, Franta, fiind dependenta derelansarea economica a acestora, a declarat presedintele TraianBasescu intr-o vizita la Fetesti.

"Romania nu si-a propus scoaterea din criza prin eforturiproprii, pentru ca nu poate. Oricat am cheltui, nu ar insemna decato indatorare excesiva, cu rezultate indoielnice. Romania estedependenta de relansarea economica a marilor puteri economice: SUA,Germania, Franta. Cand aceste tari vor relua cresterea aconomica,la 6 luni o sa ne reluam si noi cresterea economica, ca urmare aredeschiderii pietelor lor pentru marfurile romanesti", a declaratla Fetesti, in timpul unei intalniri cu comunitatea de afacerilocala, Traian Basescu.

El a mai spus ca daca guvernul ar fi avut o abordare de genul"crestem productia industriala pompand bani din bugetul de stat,bani imprumutati, evident, pentru a creste productia, nu am fi avutunde vinde".

"Deci nu se putea prefigura decat un esec in cazul unei astfelde politici", a mai adaugat seful statului.

El a mai spus ca Romania nu si-a putut permite sa imprumute"sute de miliarde", pentru a transfera banii catre agentiieconomici, in conditiile in care celalalt pilon al cresteriieconomice - consumul - este si el redus.

Seful statului a mai participat anterior la o intalnire cureprezentantii administratiei publice locale si cu directoriiunitatilor de invatamant din Fetesti, carora le-a vorbit despreimportanta preluarii de catre comunitatea locala a scolilor cumaxima responsabilitate, atentionand ca, in caz contrar, "poate fiun proces ratat".

Presedintele a mai spus ca Guvernul analizeaza posibilitatea dea emite garantii de stat pentru RAFO Onesti si Santierul NavalMangalia pe modelul celor oferite pentru Ford si Oltchim.

"Judecata Guvernului a fost ideea ca o uzina, cum este Ford,antreneaza foarte multe IMM-uri pe orizontala. Aceasta garantieeliberata de stat nu are numai un avantaj pentru Ford, caci creeazamai multe locuri de munca pe orizontala.

Se analizeaza acum garantii de stat pentru RAFO Onesti, careeste intr-un proces de modernizare si

si-a platit toate obligatiile istorice catre stat si catreSantierul Naval Mangalia, mari companii, cu mare capacitate deantrenare pe orizontala a intreprinderilor mici si mijlocii", adeclarat, la o intalnire cu reprezentantii administratiei publicelocale si ai mediului de afaceri din judetul Ialomita, presedinteleTraian Basescu.