Eveniment

Bilantul atentatelor de la Londra, departe de linia finala

11.07.2005, 20:26 17

Potrivit declaratiilor facute de ministrul londonez de interne, Charles Clarke, bilantul actelor teroriste de joia trecuta va scoate la iveala o cifra mai mare de 50 de morti. Aceasta declaratie a confirmat cifra publicata initial de catre Scotland Yard. Totodata, inca se mai fac cautari in subteran pentru eventuali raniti si trupurile neinsufletite ale victimelor.

TotodatA, mii de persoane au fost evacuate, sambata seara, din centrul orasului Birmingham, dupa ce s-au primit amenintari "reale si foarte credibile", conform reprezentantilor politiei britanice locale, citati de BBC News.

Reprezentantii autoritatilor nu au facut publica natura amenintarilor, dar au afirmat ca decizia de a evacua 20.000 de persoane din centrul orasului a fost luata cu grija, in urma unei amenintari directe.

Acum, centrul orasului este deschis in totalitate.

Patru pachete suspecte au fost detonate recent, dar politia a declarat ca acestea nu au legatura cu avertismentele primite.

"Amenintarile au fost directe, specificandu-se atat ora, cat si locatiile vizate", a declarat Paul Scott Lee, reprezentantul politiei locale.

Imediat dupa primirea avertismentelor, politia a blocat accesul in centrul orasului prin montarea de cordoane.

"Nu ne-am mai confruntat cu astfel de amenintari (in Birmingham - n.r.), insa siguranta cetatenilor este prioritatea noastra numarul unu", a mai spus Scott Lee.

Sute de persoane, ale caror trasee spre casa au fost taiate de evacuare, si-au petrecut noaptea in cladirile Universitatii Aston.

Duminica, un pachet suspect uitat intr-un hotel s-a dovedit o alarma falsa, iar patru explozii controlate au fost efectuate pe Corporation Street din centrul orasului.

Sectoarele izolate in timpul amenintarilor includ zona de distractii Broad Street cat si cartierul chinezesc al orasului, ambele aglomerate cu baruri, teatre, restaurante, apartamente si hoteluri.

Politia regiunii West Midlands a primit informatii privind amenintarile in jurul orei 20:15 (ora locala) si imediat s-au lansat avertismente catre populatie, iar barurile si restaurantele au inceput sa fie controlate. Cu o jumatate de ora mai tarziu, centrul orasului a inceput sa fie evacuat. Duminica insa, viata cetatenilor a revenit imediat la normal, magazinele, barurile si restaurantele fiind deschise fara exceptie.

Intr-o zi de duminica, in centrul orasului se gasesc in medie intre 80.000 si 90.000 de vizitatori. Ultima saptamana a facut din capitala britanica Londra o scena in care evenimentele tragice au functionat ca o manevra pentru a deschide ochii intregii lumi la faptul ca flagelul secolului XXI (cel ce despre care se spusese ca va fi secolul religiilor sau nu va fi nimic), terorismul, nu iarta si, in multe cazuri, nu da gres, oricare ar fi tinta. Teroristii zilei de azi manifesta o indiferenta zdrobitoare la eforturile si la milioanele investite de liderii lumii in securitate.

In campania electorala, Tony Blair anunta ca va mari bugetul apararii pana la valoarea de 3,5 miliarde de lire sterline (5,1 miliarde de euro), declarand ferm ca vede Organizatia Nord-Atlantica ca fiind cel mai important aliat al Marii Britanii. Cateva luni mai tarziu, capitala britanica este acoperita de molozul unor explozii pe care organismele din Regat nici nu le-au prevazut, daramite sa le contracareze.

Data aleasa pentru atentatele asupra Londrei a coincis cu perioada summit-ului G8 din Scotia si a survenit la o zi dupa castigarea dreptului de a organiza Jocurile Olimpice din 2012 in orasul britanic.



Printre victimele atacurilor s-ar putea afla si o romanca. Mihaela Otto, in varsta de 47 de ani, care lucra de peste 20 de ani in Londra, pe post de tehnician dentar, era necasatorita si locuia cu sora si cu mama sa. Otto era asteptata la serviciu in jurul orei locale 09:30 (11:30 ora Romaniei), insa nu a mai ajuns. Potrivit declaratiilor persoanelor din anturaj, romanca, rezidenta a cartierului Mill Hill East, s-ar fi putut afla in metrou, intre statiile Kings Cross si Russel Square, pe linia Piccadilly, atunci cand a avut loc explozia. Rudele si prietenii romancei au cautat-o la spitalele unde au fost transportati ranitii, insa nu au reusit sa afle nimic despre soarta femeii. Spitalele au afisat listele cu persoanele ranite, insa nu s-a facut nici o mentiune legata de cei disparuti.