Eveniment

Boc: Daca nu am facut reforma, de ce cursul este stabil? Cum ii raspundeti premierului?

Boc: Daca nu am facut reforma, de ce cursul este stabil?
16.03.2010, 23:13 17

Premierul Emil Boc a prezentat ieri in fata Parlamentului un setde masuri de relansare economica anuntate anterior. El a fostinvitat sa prezinte o strategie pentru salvarea locurilor de munca,in conditiile in care 440.000 de salariati au disparut dineconomie, iar peste 22.000 firme au intrat in insolventa.

Premierul a spus ca prin programul "Prima casa" au fost salvate500 de firme si 9.500 de locuri de munca, dar nu a explicat concretcum s-a intamplat acest lucru.

"Semnele au inceput sa apara, agentiile de rating dejapozitioneaza Romania mai sus, productia industriala creste, ratasomajului este cu 2% mai mica decat media europeana, succesuleurobondurilor pe pietele externe. Acestea sunt semnale ca directiape care mergem este corecta", a afirmat premierul.

Economia s-a prabusit anul trecut cu 7%, iar mediul privat afost puternic afectat de criza de lichiditati si de scadereavanzarilor.

BERD a apreciat ca efectul programului anticriza al GuvernuluiRomaniei asupra cresterii economice a fost neglijabil, "stimulii"pentru sprijinirea economiei fiind pana in prezent "mai multimaginari decat reali".

Premierul Emil Boc a enumerat ieri in fata Parlamentului 28 demasuri economice pe care Guvernul le-a luat si urmeaza sa le iapentru a sprijini mediul de afaceri, cele mai importante resursefiind alocate, a spus el, investitiilor.

"Am facut investitii publice substantiale, in 2009 - 2010 amalocat cel mai mare procent din PIB pentru investitii (6,3% in 2009si 6,4%in 2010 - n. red.) si ne angajam sa finalizam proiecteimportante precum terminalul sosiri de la aeroportul Timisoara sauautostrada Soarelui", a spus premierul.

Boc a spus ca prin programul "Prima casa" au fost salvate 500 defirme si 9.500 de locuri de munca, fara a preciza concret cum s-aintamplat acest lucru.

Desi programul "Prima casa" a fost gandit initial pentrusprijinirea activitatii din constructii, modul de implementare afacut ca imprumuturile sa fie directionate in special spreachizitia de locuinte vechi. Doar 28% din imobilele cumparate incadrul programului sunt construite dupa anul 2008, potrivit datelorFondului de Garantare. Aceasta inseamna ca programul a sustinutconstructia a circa 4.700 de imobile noi. In 2008 au fostconstruite 64.000 de apartamente noi.

El a spus ca Opozitia a folosit clisee in discursulantiguvernamental afirmand ca nu s-a facut nimic. "Daca nu am facutnimic, de ce cursul leu - euro a ramas stabil? De ce somajul aramas cu doua procente sub media UE, de ce dobanzile bancare scad,de ce inflatia scade, de ce deficitul bugetar este in limitecontrolabile, de ce exporturile cresc, de ce Guvernul are cotaunica de impozitare una dintre cele mai mici din UE?", s-a intrebatpremierul, de la tribuna, in vreme ce cativa parlamentarisocial-democrati ii strigau din sala ca somajul este mic pentru caromanii sunt plecati in continuare la munca in strainatate.

Somajul a ajuns la sfarsitul anului trecut la 7,8%, urcand panala 8,3% in luna februarie a acestui an. Potrivit datelor birouluieuropean de statistica (Eurostat), rata medie a somajului in UE afost de 9,5% in ianuarie.

Deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 7,4% din PIB, tintapentru 2010 fiind de 5,9% din PIB.

Nu a venit cu nicio masura noua