Eveniment

Cea mai dificila runda de negocieri cu FMI: Vladescu: Arieratele statului cresc, dar taxele raman neschimbate

Cea mai dificila runda de negocieri cu FMI: Vladescu: Arieratele statului cresc, dar taxele raman neschimbate
02.05.2010, 23:12 48

Vladescu recunoaste ca discutiile cu FMI sunt complicate, insasustine ca nu exista riscul de a intrerupe acordul incheiat cuinstitutia internationala.

Vineri a avut prima discutie la minister cu Jeffrey Franks,seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania,precum si cu reprezentantii Comisiei Europene si ai BanciiMondiale.

"Nucreste TVA-ul", a spus Vladescu, intrebat la finalul intrevederiidaca se discuta majorarea acestei taxe.

Desi ar fi trebuit sa fie pe un trend descendent, arieratelebugetului general au continuat sa creasca si in acest an, ajungandin primul trimestru la 1,6-1,7 mld. lei, potrivit ministrului.Guvernul nu a reusit sa respecte de fapt niciuna dintre tinteletrimestriale agreate cu FMI de la inceputul acordului in privintaarieratelor, cerand la fiecare evaluare derogari.

"Ministerul Finantelor nu plateste direct datoriile, cirestituie TVA in relatia directa cu companiile si, din acest punctde vedere, trendul este in mod evident crescator. Mai existadatorii ale institutiilor bugetare catre companii din sectorulprivat. Devin arierate dupa 90 de zile. Plata tuturor datoriilor deanul trecut ar diminua consistent capacitatea investitionala dinacest an. Statul plateste datoriile la multe companii", a spusVladescu in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica laPro TV. El a dat ca exemplu datoriile de 243 mil. euro pe carestatul le are la firma americana Bechtel, din care au fost platite160-170 mil. euro.

Guvernul a stabilit cu FMI sa ajunga cu plata TVA catre companiiin termenul legal de 45 de zile pana la jumatatea acestui an, aspus Vladescu.

Pana la finele anului 2010, arieratele ar trebui reduse la 480mil. lei, iar la sfarsitul acordului cu FMI, in aprilie 2011, saajunga la zero. Ministrul a explicat ca o parte semnificativa adatoriilor statului din 2009 au fost acumulate de autoritatilelocale, care s-au bazat pe o evolutie economica favorabila sperandca platile vor fi realizate din bugetul pe 2010 pentru obligatiileneachitate.

In ceea ce priveste restructurarile care ar trebui realizatepentru reducerea cheltuielilor de personal in acest an, Vladescusustine ca nu exista un plan, o cifra exacta a concedierilor.

"Vom restructura cate posturi va fi necesar pentru ca sistemulbugetar sa functioneze eficient. Nu-mi este frica sa anunt un numarde posturi. A anunta o concediere nu este placut. Este evident cain Romania, pe timp de criza, foarte multe locuri de munca au fostsi sunt puse sub semnul intrebarii. Este evident ca acest lucru seintampla in acest moment si in sectorul bugetar. Analizele lanivelul institutiilor publice vor decide care este necesarul." Defapt, analizele dureaza de la inceputul anului.

Fata de 2009, sectorul bugetar s-a redus cu 36.000 de angajatiin acest an, dar nu s-a atins inca un echilibru intre aceastaajustare si cea din sectorul privat, in opinia ministrului.

"Din pacate, restructurarea solida, majora pe care sectorulprivat a suferit-o in 2009 si o continua partial si in 2010 nu afost urmata de o restructurare suficient de solida si la nivelulsectorului public. Ea va continua in acest an si la un moment datva exista un echilibru intre cele doua ajustari, pentru ca acelechilibru este absolut necesar", a spus Vladescu.

In ceea ce priveste investitiile, Vladescu se arata optimist,sustinand ca fondurile de care inca dispune Romania pentru 2010, de8-10 mld. euro, vor fi utilizate in acest an. El a spus ca sustinepropunerea ministrului transporturilor Radu Berceanu, de a fialocati mai multi bani pentru infrastructura, insa a explicat cadeocamdata nu exista fonduri.