Eveniment

Cele mai importante schimbari fiscale care intra in vigoare in 2010

21.12.2009, 23:20 39

Romania a fost in ultimii ani sub semnul modificarilor fiscaleaproape permanent, cu toate ca oamenii de afaceri au solicitatstabilitate fiscala si predictibilitate. Si 2010 nu va faceexceptie.
Intr-o perioada in care toate companiile incearcau sa isi diminuezecosturile pentru a supravietui crizei, autoritatile au majorat in2009 taxe existente sau au introdus noi impozite.
Dupa ce la inceputul anului a fost decisa cresterea contributiilorsociale cu 3,8%, ulterior au fost majorate in avans accizele pentrualcool si tutun.
Impozitul minim, limitarea unor deductibilitati si impozitarearezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv aterenurilor, concomitent cu deducerea amortizarii, respectiv lamomentul vanzarii sunt alte masuri prin care Finantele au incercatsa aduca resurse suplimentare la buget.
In privinta impozitului minim au existat discutii referitoare laeliminarea de la 1 ianuarie 2010 si inlocuirea acestuia cu unimpozit forfetar pentru activitatile unde evaziunea fiscala estegreu de evaluat, insa deocamdata nu s-a luat o decizie concreta.Doar promisiunea ca "va fi regandit".
Din 2010 vor fi eliminate din sfera de aplicare a accizelorprodusele pentru care acestea sunt stabilite in cote procentuale,pentru evitarea declansarii procedurii de infrigement de catreComisia Europeana si aplicarea de sanctiuni. Astfel, nu vor mai fiplatite accize pentru produsele de lux, precum confectiile deblanuri naturale, bijuterii, parfumuri, arme de vanatoare. Iarpentru urmarirea si controlul circulatiei intracomunitare aproduselor accizabile va exista un sistem electronic. Daca la primavedere schimbarile nu par semnificative referindu-se doar laservicii, obligatiile administrative de raportare vor creste prinintroducerea declaratiei recapitulative pentru raportarea tuturorserviciilor primite sau prestate in cadrul Comunitatii Europene,care vor fi denumite servicii intracomunitare. Vor fi obligate lacompletarea declaratiei recapitulative si companiile neplatitoarede TVA daca vor beneficia de serviciile pentru care existaobligatia depunerii declaratiei recapitulative, ceea ce va danastere la obligatii suplimentare de inregistrare in scopuri deTVA.
Mai mult, incepand cu 1 ianuarie 2010, declaratiile recapitulativese vor depune lunar, inclusiv pentru livrari si achizitiiintracomunitare de bunuri, spre deosebire de prezent, cand ele sedepun trimestrial.
Prestarile de servicii internationale catre alte companii vor fisupuse TVA in tara beneficiarului, iar prestarile de servicii catrepersoane fizice vor fi supuse TVA in continuare in taraprestatorului.
Cererile de rambursare a TVA se depun in tara unde solicitantuleste stabilit, iar transmiterea cererilor in alt stat membru va firealizata printr-un portal electronic.
Noile reglementari mai includ termene stricte de analizare acererilor si furnizare a raspunsurilor cu privire la aprobarea saurespingerea rambursarilor de catre autoritatile fiscale. Iarcontribuabilii vor fi indreptatiti la primirea de penalitati deintarzire pentru sumele reprezentand TVA virate cu intarziere deautoritatile fiscale.

Topul modificarilor in impozitarea profiturilor si aveniturilor

1.Includerea "societatilor europene" si "societatilorcooperative europene", infiintate potrivit legislatiei europene, incategoria contribuabililor obligati la plata impozitului peprofit

2.Stabilirea regulilor fiscale aplicabile in situatiatransferului sediului social al unei societati de acest tip dinRomania in alte state membre UE

3.Deducerea la calculul profitului impozabil a dobanzilor,penalitatilor si majorarilor de intarziere datorate de companiileromane, in contractele cu nerezidentii
4.Includerea in categoria veniturilor neimpozabile a veniturilordin restituirea sau anularea unor dobanzi si penalitati deintarziere pentru care nu s-a acordat deducere

5.Termenul de plata a impozitului pe profit stabilit la 25februarie pentru firme nonprofit

6.Expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobileefectuate de camerele notarilor publici vor fi actualizate sicorelate cu piata imobiliara
7.Revizuirea sistemului declarativ actual in sensul simplificariiacestuia

8.Descentralizarea competentelor, de la Ministerul Finantelor lanivelul directiilor teritoriale

9.Termenul de plata a impozitului pe dividendele distribuiteneplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiilefinanciare anuale va fi 25 ianuarie