Eveniment

Cesky Telecom ia in calcul extinderea catre Est

16.03.2005, 00:00 16

Operatorul ceh de telefonie mobila Cesky Telecom intentioneaza sa-si extinda activitatea in Europa Centrala si de Est prin achizitia unor companii de profil, statele vizate fiind Romania, Polonia si Bulgaria, relateaza presa internationala.


Intr-un interviu acordat publicatiei cehe Mlada Fronta Dnes, directorul executiv al companiei, Gabriel Berdar, a declarat ca Cesky a pregatit fonduri de 1,5 miliarde de euro pentru achizitia unor companii telecom din regiune.


"Exista mai multe posibilitati. Nu trebuie neaparat sa cumparam ceva, ci luam in calcul si posibilitatea extinderii serviciilor noastre in aceste state. Cautam oportunitati de investitii in Polonia, precum si in Bulgaria si Romania", a adaugat Berdar.


El a explicat ca pietele din regiune au un potential suficient de crestere, legislatie si stabilitate. "Achizitiile se pot materializa chiar in acest an, imediat cum apar oportunitati in acest sens", a spus directorul executiv al Cesky Telecom.


In prezent, Cesky Telecom se afla in proces de privatizare, autoritatea de profil din Cehia primind cinci oferte neangajante in valoare de pana la trei miliarde de dolari (2,2 mld. euro) din partea unor companii de telecomunicatii printre care Swisscom, Belgacom si Telefonica din Spania.


O alta oferta a fost inaintata de France Telecom impreuna cu un consortiu financiar format de Blackstone, CVC Capital si Partners/ Providence.


Analistii se asteapta ca operatorul ceh sa fie vandut companiei Swisscom sau catre consortiul France Telecom, in cazul in care guvernul va aproba tranzactia.


Cesky Telecom are 3,41 milioane de clienti pentru serviciile de telefonie fixa, cu o cota de piata de 80%, si 4,59 milioane de clienti la serviciile de telefonie mobila, segment pe care detine o cota de 43 de procente.