Eveniment

Cinteza, BNR: Bancile au impins provizioanele de anul trecut in 2009 si au intrat acum pe pierdere in primul trimestru

Cinteza, BNR: Bancile au impins provizioanele de anul trecut in 2009 si au intrat acum pe pierdere in primul trimestru

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR: In perioada urmatoare incercam sa vedem cat de corecte au fost bancile referitor la determinarea provizioanelor. Unele semnale ne arata ca in dorinta de a nu creste volumul provizioanelor, au fost gasite metode de a se abate de la reglementari.

30.04.2009, 19:42 36

Bancile au inregistrat in primul trimestru o pierdere de circa 50 mil. euro in conditiile cresterii foarte mari a provizioanelor constituite in lunile ianuarie si februarie, iar banca centrala a demarat o investigatie la nivelul bancilor, potrivit directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

„Din dorinta de a reduce la minim nivelul provizioanelor, suspectez un transfer din 2008 in 2009 pentru a inchide 2008 cu rezultate financiare pozitive. In ianuarie si februarie nivelul provizioanelor a explodat. Pentru prima data de cand sunt eu la Supraveghere sistemul pe ansamblu a inregistrat pierderi", a explicat Cinteza, care conduce departamentul de Supraveghere din BNR de mai bine de un deceniu. El a precizat ca in luna martie sistemul a inceput sa recupereze, insa soldul este tot pe pierdere. BNR a demarat in februarie o verificare in sistemul bancar, suspectand ca unele banci au amanat constituirea de provizioane in 2008 pentru 2009, astfel incat sa incheie anul cu un rezultat mai bun. In aceste conditii, provizioanele au explodat in ianuarie si februarie, impingand bancile pe pierdere.
La sfarsitul lunii martie bancile aveau constituite provizioane de 10,25 miliarde de lei (echivalentul a 2,4 miliarde de euro), fata de 7,59 miliarde de lei in decembrie anul trecut. La sfarsitul lui 2007 provizioanele totalizau doar 3,6 miliarde de lei. In ciuda cresterii rapide a provizioanelor, gradul de acoperire a creditelor clasificate ca neperformante cu provizioane a coborat de la 144% in decembrie la 131% in martie.
„In perioada urmatoare incercam sa vedem cat de corecte au fost bancile referitor la determinarea provizioanelor. Unele semnale ne arata ca in dorinta de a nu creste volumul provizioanelor, au fost gasite metode de a se abate de la reglementari."
Cinteza a dat ca exemplu reclasificarea clientilor care au un serviciu al datoriei prost si cu creditul restructurat, precizand ca este interzisa includerea intr-o categorie superioara a unui credit incadrat la un moment dat ca pierdere.
Somajul si insolventa firmelor, probleme pentru sistemul bancar
Somajul si frecventa mare cu care firmele se declara in insolventa vor fi principalele provocari cu care se vor confrunta bancile in acest an, potrivit lui Cinteza. El a aratat ca exista unele lacune in legislatia privind intrarea firmelor in insolventa. Oficialii ARB au subliniat in ultimele doua luni frecventa tot mai mare cu care firmele intra in insolventa pentru restante foarte mici, in timp ce au datorii mari fata de banci.
Cresc restantele la creditele mari ale populatiei
Restantele la creditele populatiei mai mari de 20.000 de lei au inceput sa creasca in martie, ceea ce este ingrijorator.
„Creditele mai mici de 20.000 de lei reprezinta 24% din totalul imprumuturilor populatiei si inregistreaza aproximativ 70% din valoarea totala a restantelor. Desi creditele peste 20.000 de lei totalizeaza aproape 76%, valoarea restantelor la acestea reprezinta doar 31,7% din restantele populatiei. (...) In martie s-a intamplat ceva. Incep sa scada restantele la creditele mici, dar sa creasca la imprumuturile de peste 20.000 de lei, intr-un ritm mai alert, ceea ce este ingrijorator". Totalul creditelor acordate populatiei cu valoare de peste 20.000 de lei era in decembrie de 75,1 mld. lei, din care 163 mil. lei erau restante.
Bancile au uitat sa ajusteze valoarea colateralului
Bancile nu au mai actualizat valoarea colateralului adus de clienti pentru garantarea creditelor contractate, pastrand valorile de anul trecut, a spus Cinteza. Daca valoarea colateralului scade sub nivelul expunerii, bancile sunt nevoite sa constituie provizioane suplimentare, dar au si cerinte mai mari de capital. Cea mai mare parte a garantiilor aduse de clienti sunt imobiliare.
„Desi piata ne arata ca valoarea colateralului incepe sa scada, se pare ca bancile au uitat sa determine valoarea justa si sa faca rapoarte de evaluare si mentin valoarea colateralului constanta chiar la nivelul lunii septembrie anul trecut, care nu mai reflecta piata". Conform reglementarilor BNR, bancile au obligatia sa ajusteze valoarea garantiilor la valoarea de recuperare.