Eveniment

Comisia Europeana: CNVM mai are de lucrat la prevenirea abuzului de piata

27.10.2005, 20:32 18

Comisia Europeana a atras atentia in ultimul raport de tara asupra lacunelor din legislatia care guverneaza piata de capital din Romania. Cele mai importante critici s-au indreptat inspre lipsa unor masuri preventive in ceea ce priveste abuzurile de pe piata.

"CNVM s-a ocupat deja de aceste masuri, fiind implementate prevederile europene din acest domeniu. Comisia Europeana a fost informata asupra acestui fapt", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Sunt necesare masuri mai drastice privind evitarea manipularii pietei si utilizarea informatiilor confidentiale. Eu cred ca in ultimul timp nu au existat astfel de cazuri, poate doar sporadic, insa ei au criterii mai stricte si noi trebuie sa le respectam", a spus Razvan Pasol, presedintele si directorul general al societatii de brokeraj Intercapial Invest.

Comisia Europeana mai recomanda accelerarea alinierii la acquis-ul comunitar prin grabirea implementarii legislatiei de pe piata de capital si prin completarea acesteia.

"Din punctul meu de vedere mecanismul si infrastructura sunt la locul lor. Probabil se refereau la lipsa de la tranzactionare a unor instrumente financiare. De exemplu, nu avem inca o legislatie privind tranzactionarea titlurilor de stat", a explicat Pasol.

In acest sens reprezentantii Bursei de Valori estimau in prima parte a lunii august ca tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa (short selling), acestea fiind operatiuni obisnuite pe pietele dezvoltate de capital, se vor putea derula la Bursa din Bucuresti inainte de sfarsitul anului. In ceea ce priveste titlurile de stat, reprezentatii BVB au spus atunci ca prezenta acestora pe piata nu depinde de Bursa.

O alta critica a Comisiei Europene s-a indreptat inspre modul de organizare a CNVM.

"Din experienta noastra, CNVM se misca incet si exista multa birocratie. Uneori asteptam si 5 sau 6 zile pentru un document deoarece lipseste o persoana care ar trebui sa-l semneze", a punctat directorul general al Intercapital Invest.

Reprezentantii CNVM au precizat ca imbunatatirea structurii organizatorice este un aspect care se afla in permanenta atentia a Comisiei.

"Se depun eforturi in continuare pentru intarirea capacitatii institutionale a CNVM", a spus Ciprian Ene.

Prin raportul de tara se mai recomanda focalizarea atentiei asupra creerii unei piete de capital complet functionale, cu infrastructura aferenta.

"Din punctul meu de vedere avem o piata complet functionala, alte piete europene sunt in urma noastra. Probabil s-au gandit la fuziunea celor trei piete insa avem o piata functionala si acum la fel cum vom avea si dupa fuziune", a concluzionat Razvan Pasol.

"Cadrul legislativ nou adoptat creeaza premisele unei arhitecturi noi, cu institutii noi ale pietei, adica piata reglementata care va rezulta din fuziunea dintre BVB si RASDAQ, depozitarul central si fondul de compensare al investitorilor", a completat Ciprian Ene. stelian.vezentan@zf.ro