Eveniment

Concediul sefilor de la Mediu, scurtat de ploi

10.08.2004, 00:00 18

Premierul Adrian Nastase a solicitat secretarilor de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Florin Stadiu si Ioan Jelev, sa isi intrerupa concediul de odihna, avand in vedere prognoza hidrologilor care avertizeaza asupra posibilitatii producerii de noi inundatii in intervalul urmator, precum si efectele fenomenelor din ultimele zile, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al premierului.
Din datele comunicate de ministrul delegat pentru administratie publica Gheorghe Emacu, din cauza precipitatiilor abundente, in perioada 7-9 august, in unele judete s-au inregistrat victime si pagube materiale. In judetul Olt a decedat o femeie dupa ce casa in care locuia impreuna cu cei cinci copii s-a daramat. Copiii acesteia au fost salvati de catre o echipa de descarcerare a Grupului de Pompieri Militari "Olt".
Potrivit datelor prezentate de autoritatile centrale, au fost afectate 174 de locuinte, trei case fiind distruse in judetele Iasi si Olt, iar 90 de anexe gospodaresti au fost avariate. Au fost inundate 264 de hectare de terenuri agricole, iar un pod, patru podete si 18 punti pietonale au fost avariate. De asemenea, au fost avariati 17 kilometri de drumuri comunale si judetene.
Ca urmare a apelului premierului, secretarul de stat Florin Stadiu s-a deplasat ieri in judetul Bacau pentru a monitoriza direct situatia ajutoarelor umanitare expediate spre zonele afectate din localitatile Asau si Agas, precum si pentru a se consulta cu autoritatile locale pentru identificarea unor proiecte de amenajare a cursului Trotusului.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis la finele saptamanii trecute o avertizare hidrologica catre 12 prefecturi, anuntand ca in urmatoarele 48 de ore va ploua abundent si se vor produce inundatii. Comisia Centrala de Aparare Impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructii Hidrotehnice din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor au averizat autoritatile locale din judetele Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Galati, Covasna, Harghita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea.