Eveniment

Configuratie minima pentru calculatoarele achizitionate cu bani de la guvern

16.08.2004, 00:00 69

Fiecare calculator care va fi cumparat cu ajutor financiar guvernamental va trebui sa aiba o configuratie minima, iar comerciantii vor fi obligati sa emita un certificat de garantie pe o perioada de doi ani, potrivit normelor de aplicare a legii 269/2004, privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare adoptate in ultima sedinta de guvern.
?Am hotarat ca fiecare calculator astfel achizitionat trebuie sa aiba o configuratie minima - e o norma de protectie a consumatorului, avand in vedere ca aceste calculatoare nu pot fi instrainate timp de 3 ani de la data cumpararii. De asemenea, agentul economic are obligatia sa emita un certificat de garantie pe o perioada de 24 de luni de la data vanzarii. Nerespectarea acestei cerinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 200.000.000 lei. La 1 octombrie 2004, dupa ordonarea electronica a cererilor eligibile, va fi disponibila pe Internet lista beneficiarilor si va incepe procesul de achizitie efectiva a calculatoarelor", a declarat Adriana Ticau, ministrul comunicatiilor.
Configuratia minima obligatorie a calculatoarelor pentru achizitionarea carora se acorda un sprijin financiar de 200 de euro include cu procesor 1,6 GHz, 128 MB RAM si 40 GB hard-disk, sau echivalent. Calculatorul este constituit minim din procesor, memorie volatila, dispozitive de stocare permanenta (hard-disk), tastatura, mouse si monitor.
Pentru obtinerea ajutorului financiar, solicitantii trebuie sa faca o cerere pe care o depun la institutia de invatamant la care este inscris elevul sau studentul, pana la 1 septembrie pentru anul 2004 si 31 martie incepand cu anul 2005.
Cererile vor fi evaluate de comisiile constituite la nivelul inspectoratelor scolare si a institutiilor de invatamant superior care vor elibera cupoane valorice pentru acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare, fiecare cupon fiind identificat unic la nivel national prin serie si numar. Cupoanele sunt valabile numai pentru anul calendaristic in curs.
Beneficiarii se pot prezenta la orice agent economic care comercializeaza calculatoare, si pot achizitiona calculatoarele, in baza cuponului in original, achitand diferenta de pret care depaseste contravaloarea ajutorului financiar. In situatia in care furnizorul accepta, diferenta de pret prevazuta poate fi platita de beneficiar si in rate. In aceste cazuri, cuponul poate constitui avans pentru achizitionarea calculatoarelor.
miruna.lebedencu@zf.ro