Eveniment

Conoco intra in consiliul director al Lukoil

26.01.2005, 00:00 26



ConocoPhilips, grupul energetic din SUA, si-a asigurat un loc in consiliul de conducere al Lukoil ca urmare a schimbarilor intervenite in organigrama companiei rusesti, menite sa protejeze investitia de 3 mld. dolari (2,3 mld. euro) in a doua mare companie petroliera din Rusia, informeaza Financial Times.



Actionarii Lukoil l-au ales pe Kevin Meyes, coordonatorul operatiilor Conoco in Rusia si zona Caspica, in consiliul director al companiei care cuprinde 11 membri.



Revizuirile intervenite in organigrama Lukoil au intarit influenta Conoco dupa ce compania americana a platit 1,99 mld. dolari (1,52 mld. euro) pentru un pachet de 7,6% din actiunile grupului in luna septembrie a anului trecut si 382 mil. dolari pentru un pachet minoritar in exploatarea de la Timan-Pechora. Apoi americanii si-au majorat participatia in Lukoil pana la 10%, cu perspective de dublare a acesteia in viitorul apropiat.



Oficialii Conoco au declarat ca reprezetarea in conducerea Lukoil si schimbarile in sistemul organizatoric, va permite companiei americane sa isi inregistreze in contabilitate partea sa din castigurile, productia si rezervele Lukoil.