Eveniment

Consilierul guvernatorului BNR: 100.000 de posturi bugetare ar trebui eliminate

18.04.2010, 23:06 23

Cheltuielile de personal ar trebui reduse in 2010 cuechivalentul a 100.000 de posturi, dar disponibilizarile de oasemenea anvergura necesita o mare vointa politica, a declaratLucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care nu excludeca si in acest an sa se apeleze la concedii fara plata.

"Trebuie o vointa politica foarte mare (pentru disponibilizariledin sectorul public, n.r.) care nu s-a intrunit inca. Ajustareaeste foarte mare (...) Si ministrul finantelor s-a referit ca artrebui sa plece 100.000 de oameni. Probabil ca stie ce spune sistie ce spune. (...) Sunt si alte variante, una dintre ele fiindconcediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameniafara, din unele locuri chiar nu se poate", a afirmat Croitoru laemisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

El a aratat ca aparatul administrativ a crescut de la 800.000 la1,4 milioane, cu o accelerare a angajarii in perioada 2004-2008,ceea ce a dus la o supraincarcare in sectorul public.

"Despre concediul fara plata, dupa cum se acumuleaza datele inbuget, nu exclud aceasta posibilitate si in acest an", a mai spusCroitoru.

Cresterea oricarui impozit major cand economia este in cadere arreprezenta "o masura nastrusnica", mai ales daca cheltuielilepublice sunt ineficiente, a declarat Lucian Croitoru, consilier alguvernatorului BNR.

"Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care seefectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta osolutie. Pe de alta parte o majorare a impozitelor nu poate duce lareluarea cresterii economice (..) Dupa parerea mea, cand economiaeste in cadere, cresterea oricarui impozit major ar fi o masuranastrusnica", a mai afirmat Croitoru.

El este de acord ca Guvernul are datoria sa faca o estimarepermanenta a veniturilor bugetare si sa compenseze eventualeminusuri.

Oficialul BNR recunoaste si ca legile salarizarii si pensiilornu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a si decis caajustarea deficitului sa fie marginala, de la 7,2% la 5,9% din PIB.Acelasi motiv a stat si la baza motivatiei ca Romania sa amane cuun an, din 2011 in 2012, obligatia de a se incadra intr-un deficitbugetar de sub 3% din PIB.

In opinia lui Croitoru, Guvernul nu are mecanisme concrete de asustine reluarea cresterii economice, dar trebuie sa mentinaechilibrele pentru ca mediul de afaceri sa fie pregatit derelansare atunci cand semnalele din exterior vor fi pozitive.

"Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru aproteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediuleconomic", a adaugat el.

Croitoru a dat exemplu ca posibile masuri nastrusnice impozitulpe avere sau obligarea bancilor de a accepta amanari la plataratelor clientilor de pana la un an.

Lucian Croitoru a mai spus ca bancile nu scad mai repededobanzile la credite pentru ca cererea s-a redus mult si exista"ceva ineficienta" in sistemul bancar, care nu s-a ajustat la noileconditii. El nu vede totusi necesare disponibilizari in acestsector.