Eveniment

Consiliul Concurentei controleaza Kraft Foods

11.08.2004, 00:00 42

Consiliul Concurentei deruleaza o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Kraft Foods Romania, dupa ce societatea a solicitat o dispensa privind distributia exclusiva a dulciurilor si produselor de cafea pe intreg teritoriul Romaniei, pentru care a incheiat contracte cu mai multi agenti economici.
"Obiectul investigatiei il constituie cantarirea efectelor acestor contracte asupra mediului concurential pe piata dulciurilor si produselor de cafea, la nivelul tuturor verigilor lantului de distributie, pe care activeaza si agenti economici care nu sunt parti la contract", a anuntat ieri Consiliul Concurentei.
Reprezentantii Kraft Foods Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Legea concurentei exemplifica acte si fapte de natura a fi considerate practici anticoncurentiale care, daca sunt dovedite, constituie contraventii si se sanctioneaza corespunzator.
In anul 1997 Kraft Jacobs Suchard Romania SA Brasov si  distribuitorii sai au fost sanctionati pentru incalcarea Legii concurentei prin incheierea de contracte de distributie exclusiva pentru produse zaharoase, fara ca acestea sa fi fost notificate Consiliului Concurentei, asa cum prevedea legea la acea data.
Exista totusi posibilitatea legala, ca in anumite conditii, unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la o interdictie stabilita prin lege, chiar in situatia in care contin clauze de natura a afecta mediul concurential dar care, prin aparenta restrangere a concurentei creaza efecte pozitive suficiente, cum ar fi pretul mai mic, garantarea calitatii, etc.
Agentii economici, parti la contracte de acest fel, pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, daca dovedesc indeplinirea conditiilor de exceptare prevazute de legislatia in vigoare.Kraft Foods este unul din principalii jucatori pe dulciuri si cafea din Romania, compania avand in portofoliu zece marci, cele mai cunoscute fiind ciocolatele Africana, Poiana, Suchardine (produse in Romania), Smash, Milka, Toblerone; dulciurile Sugus, Silvana, Yam-Yam si cafelele Jacobs si Nova Brasilia.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2.000 mld.lei in crestere cu peste 30% fata de anul precedent. Evaluate in euro, vanzarile companiei s-au cifrat anul trecut la 53,2 milioane, fata de 49,2 milioane in 2002, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 8%. In 2002, vanzarile scazusera in euro cu 5% fata de anul anterior.
Pe piata romaneasca, Kraft Foods a intrat in urma cu zece ani odata cu achizitionarea fabricii Poiana Produse Zaharoase din Brasov. In cei zece ani, compania a realizat investitii de peste 20 de milioane de dolari si a ajuns la peste 750 de angajati. In 2001, Kraft a achizitionat si brandul de cafea Nova Brasilia de la rivalul Suprem Chocolats, producatorul ciocolatei Primola.