Eveniment

Constructia de depozite in Capitala, la un nivel redus

03.06.2004, 00:00 15

Constructia de spatii de depozitare din Bucuresti va ramane la un nivel scazut pentru al doilea an consecutiv, investitorii preferand sa modernizeze infrastructura existenta, se arata intr-un raport al firmei Colliers.
Capacitatea de depozitare inaugurata in Bucuresti anul trecut a fost foarte redusa, sub 10.000 de metri patrati, nivel explicat prin lipsa de proiecte, in timp ce refacerea spatiilor deja existente a inregistrat o crestere semnificativa.
"Chiar daca pretul terenurilor este sub cel practicat de statele din regiune, problema o reprezinta lipsa utilitatilor, fapt care joaca un rol hotarator in decizia oamenilor de afaceri de a investi in acest sector", se spune in raport.
Anul trecut, au fost realizate in special tranzactii de dimensiuni mici, pentru suprafete de 1.000-2.000 metri patrati, destinate in principal operatorilor de servicii de logistica.
Majoritatea investitorilor au preferat sa modernizeze spatiile deja existente, un exemplu in acest sens fiind compania IRIDE, care si-a extins capacitatea de depozitare, inchiriata in mare parte de Moeller Electric.
In ceea ce priveste anul in curs, vor fi definitivate doar cateva proiecte. Unul dintre noii veniti pe piata a fost grupul francez de logistica Geodis, care a incheiat amenajarea unui complex de 10.000 metri patrati in primul trimestru din 2004, utilizat de Metro.
Tot in acest an, va fi incheiat  proiectul societatii Mega Company, prin care vor fi amenajate spatii de refrigerare, destinate atat marilor distribuitori, cat si clientilor mai mici.
Compania Cefin IVECO a lansat, in 2003, un proiect care vizeaza o suprafata de 30 de hectare, pentru constructia unui salon propriu de prezentare si a unei unitati service.
Totodata, Liebrecht&Wood va incepe lucrarile de constructie a unui complex de 20 de hectare, denumit Bucharest Logistic Center.
Potrivit Colliers, anul trecut, moneda in care se exprima preturile de inchiriere s-a modificat de la dolari la euro, dar nu a fost raportata o crestere artificiala a tarifelor.
Costul de inchiriere a noilor depozite s-a mentinut la acelasi nivel ca cel din 2002, media lunara fiind de 4,5-5,5 euro pe metru patrat.
In schimb, tarifele pentru vechile spatii de depozitare au inregistrat o usoara scadere, de la 2,5-5 dolari la 1,5-3 dolari/metru patrat.
Capitala ramane cea mai importanta regiune in Romania, cu mai mult de jumatate din capacitatea de depozitare existenta la nivel national.
Referitor la situatia la nivel national, vestul Romaniei a reprezentat, in ultimii ani, zona de interes pentru cei mai multi investitori, majoritatea fiind operatori de logistica sau producatori. Principalele localitati vizate au fost Arad, Timisoara, Oradea si Cluj.