Eveniment

Consumul de carne de porc, in scadere cu 15%

13.12.2005, 20:14 52

Consumul intern de carne de porc a inregistrat o scadere de 15% in ultimele doua luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2004, evolutie considerata atipica de catre reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

"Daca in primele opt luni din an, consumul a inregistrat o usoara crestere, acum, intr-o perioada in care consumul de carne de porc obisnuia sa creasca, ne confruntam cu o scadere de peste 15%", a declarat Sorin Minea, presedintele ARC. El pune aceasta scadere pe seama lipsei banilor in randul populatiei.

Reducerea consumului de carne de porc este confirmata si de catre comercianti, care insa explica aceasta evolutie prin schimbarea preferintelor de consum ale romanilor, dinspre carnea de porc catre alte produse si preparate din carne. "Carnea de porc inregistreaza o cerere in scadere in cadrul magazinelor noastre. In ultimii ani am remarcat in schimb o crestere a vanzarilor de carne de vita si de pasare", spune Gerardo Monzillo, director comercial la Metro Cash& Carry Romania.

Dincolo de scaderea consumului, reprezentantii ARC - organizatie din care fac parte cei mai mari producatori de preparate din carne din Romania - se tem de impactul pe care il va avea o posibila crestere a taxelor vamale pentru carnea de porc incepand de anul viitor.

Potrivit acestora, majorarea taxelor va duce la o explozie a preturilor si la cresterea pietei negre, situatie ce va afecta afacerile multor producatori interni.

"Piata neagra in industria carnii este de 40% in acest moment, insa in conditiile cresterii preturilor cred ca piata neagra va exploda si va ajunge la 60%", considera Minea.

Asociatia solicita un regim vamal in care taxa vamala unica sa nu fie mai mare de 5%, in conditiile in care in prezent ea este de 3,5%. "Am putea inghiti printr-o scadere de profit o taxa vamala unica de maximum 5%. Orice alta formula va duce la cresteri de pret proportionale cu marirea taxelor vamale", afirma Minea.

Problema taxelor vamale readuce in discutie un razboi mai vechi, intre producatorii de carne de porc si procesatori in conditiile in care primii sustin majorarea taxelor vamale la o medie de 20% (fata de 0-10% in prezent), argumentand ca o astfel de masura ii poate proteja pe producatorii interni.

"E complet atipic, pentru o tara aflata cu un an inainte de aderare, ca taxele vamale sa creasca, in contextul in care in 2007 ele vor disparea definitiv", spune Minea.

Piata interna a carnii de porc, estimata anul trecut la circa 300.000 de tone, este alimentata in proportie de peste 65% din importuri.