Eveniment

Crearea unui loc de munca in industrie costa 100.000 de euro, spune Copos

17.05.2005, 20:11 33

Crearea unui loc de munca pe termen lung, greenfield, in industrie, costa peste 100.000 de euro, care inseamna foarte mult, iar firmele nu vor putea sa faca aceasta investitie fara sprijinul bancilor, a declarat ieri George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii.

"E important sa cream locuri de munca sigure, stabile, pentru ca e foarte greu de crezut ca vom ramane sa facem munca necalificata", a mai spus vicepremierul.

El a adaugat ca oamenii de afaceri, investitorii, trebuie sa creeze valoare adaugata si locuri de munca, altfel in 2007 foarte multe firme nu vor rezista competitiei. Pentru a sustine eforturile mediului de afaceri, bancile trebuie sa-si reduca dobanda.

"Le sugerez bancilor sa aiba volum mare si o marja mai mica. Bancile nu pot plati o dobanda de 7% pe depozite si percepe una de 15% la creditele pentru investitii. Piata le va determina sa reduca dobanda", este de parere vicepremierul.

In opinia sa, prin marjele ridicate pe care le promoveaza, "bancile nu risca nimic". "Ele tin sase miliarde de euro la BNR, fara a-i investi in infrastructura", a mai spus Copos. El a apreciat ca este loc de investitii pentru ca o indatorare a Romaniei de 17-18%, ca procent din produsul intern brut, "este foarte mica".

Vicepremierul a prezentat ieri un proiect care vizeaza sustinerea mediului de afaceri romanesc. Printre prioritati Copos a amintit facilitarea intrarii pe piata a firmelor, respectarea contractelor, imbunatatirea guvernantei corporatiste si simplificarea procedurii de iesire de pe piata.

Ministrul nu i-a uitat nici pe exportatori, care, in opinia sa, "au o reala problema: pentru contractele incheiate in 2004 au pierdut competitivitatea din cauza aprecierii leului".

Pentru sprijinirea acestora Copos spune ca au fost initiate acte normative pentru majorarea capitalului social al Eximbank cu 100 de milioane de euro, prin redistribuirea catre aceasta institutie a sumelor aferente programelor de sustinere a exporturilor neutilizate de ministere, precum si pentru modificarea legii falimentului prin introducerea compensarii bilaterale a obligatiilor (netting).

In plus, in ultima sedinta de guvern a fost aprobata infiintarea Punctului National de Contact pentru aplicarea recomandarilor propuse de OCDE, care va functiona in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine.



Presiune pe cota unica

Trebuie sa reducem contributiile sociale pentru a ieftini mana de lucru bine pregatita. Altfel, vor pleca multi romani in strainatate, a apreciat Copos. El a adaugat ca nivelul fiscalitatii in Romania este foarte atractiv, dar este important modul de gestionare a cotei unice.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), este de parere ca o combinatie intre un nivel mai ridicat al cotei unice de impozitare si diminuarea contributiilor la asigurari sociale ar putea avea un efect favorabil asupra economiei.

"Vom avea o presiune uriasa sa revenim asupra cotei unice de impozitare de 16%. E mai rational sa ne gandim la un mix intre o cota de impozit mai ridicata si un nivel al contributiilor la asigurari sociale mai redus. Acesta ar putea avea un efect stimulativ puternic pentru economie", a spus Pogonaru. El a afirmat ca problema cea mai importanta a Romaniei este lipsa capacitatii de absorbtie a economiei, o solutie in acest sens fiind dezvoltarea unor parteneriate in sistem public-privat. In cadrul Programului Economic de Preaderare, actualizat pe 2004, se precizeaza ca Guvernul are in vedere accelerarea ritmului de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, care urmeaza sa fie diminuate cu pana la 10% in 2008. Contributiile sociale ar urma sa scada cu trei puncte in 2006, cu patru puncte in 2007 si cu trei puncte in 2008, reducerile urmand sa vizeze in special cotele platite de angajatori. In prezent, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel cumulat de 49,5% pentru angajatori si salariati.

ioana.leaua@zf.ro