Eveniment

Credite pentru cofinantarea proiectelor Sapard

07.12.2004, 00:00 16

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va acorda microcredite in valoare de pana la 10.000 de euro producatorilor agricoli care nu detin fonduri sufuciente pentru a asigura cofinantarea proiectelor prin programul Sapard.
"Prin acest program putem realiza in Romania aproximativ 18.000 de proiecte. Astfel va creste nivelul de competitivitate al producatorilor agricoli in perspectiva aderarii la UE, precum si a produselor agro-alimentare si, nu in ultimul rand, va spori venitul beneficiarilor acestui program", spune ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Imprumuturile in echivalent lei vor avea o perioada de rambursare de pana la 5 ani, iar dobanda practicata va fi de 19% pe an. Potrivit unui protocol semnat ieri intre mai multe institutii ale statului, proiectele care vor beneficia de astfel de credite sunt fermele de productie vegetala si pentru cresterea animalelor si pasarilor, seviciile agricole, turismul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, precum si alte activitati (apicultura, sericicultura, etc.).
Beneficiarii care pot solicita noile tipuri de credite sunt producatorii agricoli individuali, asocialtiile agricole familiale si de producatori agricoli, societati agricole private - asocialtii agricole cu personalitate juridica, precum si societatile comerciale cu capital majoritar privat (de peste 75%).
La randul sau, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va acorda gratuit garantii solicitantilor care se incadreaza in prevederile legale si va garanta, conform unei conventii de lucru semnate cu CEC, pana la 70% din valoarea microcreditelor.
In acelasI timp, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) garanteaza pana la 80% din valoarea creditelor iar garantia va fi eliberata in maxim 3 zile de la data solicitarii. Institutia va percepe un comision de 100 euro.
stelian.negrea@zf.ro