Eveniment

Cresterea sistemului bancar va incetini; BRD si Transilvania sunt bine pozitionate

23.06.2008, 18:49 21

Ritmul de crestere a sectorului bancar va incetini in anii urmatori desi exista in continuare un potential important de dezvoltare, considera analistii Erste Bank.
"Ne asteptam ca ritmurile de crestere sa se tempereze in anii urmatori, urmand sa coboare la 25% pentru perioada 2007 - 2012", arata un raport al Erste Bank privind sistemele bancare din regiunea Europei Centrale si de Est.
Cu un nivel al activelor bancare in Produsul Intern Brut (PIB) de numai 64%, intermedierea financiara in Romania este inca la un nivel foarte scazut, pastrand astfel un potential important de crestere pentru anii urmatori. Analistii Erste subliniaza ca expansiunea rapida a activelor din perioada 2003 - 2007, cu un ritm mediu anual de crestere de 43%, a fost sustinuta si de cresterea puternica a PIB.
In ceea ce priveste cele doua banci locale listate la Bursa - BRD si Banca Transilvania (BT) - analistii Erste au o viziune optimista.
"Ne asteptam ca pe termen mediu BRD sa creasca mai repede decat piata, cu un ritm mediu anual de 26% in perioada 2007 - 2012, majorandu-si astfel cota de piata la 18%, in paralel cu o imbunatatire a cotei pe creditare, de la 17% in prezent la circa 19%", spun analistii Erste Bank.
Francezii s-ar apropia astfel de BCR, filiala locala a Erste si liderul detasat al pietei in acest moment. Din octombrie 2006, cand austriecii au preluat efectiv BCR si pana in mai anul acesta, banca a pierdut sapte puncte pe cota din zona de creditare, coborand la 23,2%.
Inregistrand un ritm mediu anual de crestere de 48% intre 2003 si 2007, substantial peste nivelul pietei de 43%, BRD a reusit sa-si majoreze cota de piata pe active de la 13,5% la 15,4%.
BRD isi concentreaza activitatea in Bucuresti si alte cateva orase de dimensiuni medii si mari. Banca este de asemenea prezenta cu unitati de mici dimensiuni si in zonele cu potential mare de crestere si in orasele mici. Prin unitatile BRD Express francezii acopera si mediul rural, insa cu o densitate redusa.
Analistii Erste sunt optimisti si in privinta Bancii Transilvania, considerand ca aceasta va reusi sa pastreze ritmuri de crestere peste media pietei, in special datorita pozitiei puternice pe care o are in segmentul intreprinderilor mici si mijlocii. Totusi, austriecii vad o incetinire a ritmului de crestere si pentru BT, pe fondul intensificarii concurentei.
Analistii Erste se asteapta ca BT sa readuca rentabilitatea capitalurilor la niveluri de 20%, pe masura ce numeroasele unitati deschise in perioada recenta vor trece pe profit. Anul trecut, rentabilitatea capitalurilor (corectata cu veniturile din vanzarea diviziei de asigurari) coborase la 16%.