Eveniment

Criza ostaticilor romani din Irak incinge doua fronturi: al incertitudinilor si al disputei politice

01.04.2005, 00:00 49

Rapirea ziaristilor romani in Irak a adus in atentie doua fronturi de dezbatere. Pe de o parte se vorbeste la modul cel mai serios despre eliberarea celor trei jurnalisti, alaturi de omul de afaceri cu cetatenie dubla, americana si irakiana, Mohamed Munaf. De cealalta parte se vorbeste despre implicatiile politice pe care le are aceasta situatie de criza.


Autoritatile romane au pastrat in continuare descretia in privinta datelor pe care le detine in prezent statul roman. Un comunicat destul de laconic de la Palatul Cotroceni informeaza ca grupul operativ, reunit la Palatul Cotroceni, sub coordonarea presedintelui Traian Basescu , "analizeaza continuu informatiile acumulate despre rapirea celor trei ziaristi romani in Irak". Administratia prezidentiala anunta ca actiunea se desfasoara conform "procedurilor standard in astfel de situatii". Autoritatile romane colaboreaza cu aliatii pentru gestionarea situatiei, se arata in comunicat. Presedintia precizeaza ca singurul obiectiv al institutiilor statului roman este aducerea acasa, in cele mai bune conditii, a celor trei ziaristi.


Presa internationala a relatat despre transmiterea la postul de televiziune Al-Jazeera a casetei care ii prezenta pe Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si pe omul de afaceri Mohamed Munaf inconjurati de cei doi oameni inarmati.



AFP: Romania este in stare de soc


"Romania este in stare de soc dupa difuzarea unei casete video care confirma ca cei trei ziaristi romani dati disparuti, luni, in Irak, impreuna cu un om de afaceri americano-irakian, au fost luati ostatici de catre un grup armat neidentificat", relateaza agentia franceza de stiri.


Ramase intr-o mutenie absoluta, autoritatile romane s-au ferit pana in prezent sa comenteze imaginile difuzate de televiziunea Al-Jazeera din Qatar, care au fost retransmise incontinuu, de miercuri seara, de canalele romanesti de televiziune.


Declaratia premierului Calin Popescu-Tariceanu, care da asigurari ca o celula de criza "analizeaza ultimele evolutii", a fost considerata "insuficienta" de ziaristi si analisti, care i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa faca o "declaratie publica" in legatura cu aceste evenimente care ii tin pe romani cu sufletul la gura.


Jurnalistii de la Romania libera, ziar al carui corespondent, Eduard Ohanesian, a fost luat ostatic, spera, la randul lor, ca difuzarea acestei inregistrari video "ar putea deschide calea unor negocieri". "Este clar ca vor fi incepute negocieri", a apreciat directorul ziarului Romania libera, Petre Mihai Bacanu.


Familiile celor trei ziaristi, aflate in soc dupa difuzarea acestei inregistrari video, le-au cerut rapitorilor sa dea dovada de clementa.


"Ca mama, sunt distrusa si cer rapitorilor sa aiba indurare. Ii asigur ca ei (ziaristii - n.r.) nu si-au facut decat datoria si ii implor sa nu le faca rau, pentru ca sunt nevinovati", a declarat pentru Prima TV, plangand, mama ziaristei Marie-Jeanne Ion, mai arata depesa agentiei franceze de stiri AFP.


Relatari mai putin ample au avut si fluxurile de stiri europene ale BBC, CNN, Reuters si Associated Press, in care nu exista informatii mai multe sau mai precise decat cele care sunt vehiculate in presa romana.


Toate informatiile de background ale acestor relatari cuprind informatia potrivit careia Romania are trupe trimise in Irak - 800 la numar.




PSD se adanceste in probleme de imagine


O informatie noua, care avusese doar statut de zvon zilele trecute, a fost confirmata ieri la Bucuresti. Este vorba despre relatiile institutionalizate pe care omul de afaceri Omar Hayssam le-a avut cu PSD. Dan Ioan Popescu a anuntat ca Hayssam era membru al PSD, ca a fost propus pe lista de parlamentari ai PSD Bucuresti, dar a fost retras mai apoi la cererea lui Adrian Nastase. Popescu sustine ca fostul presedinte al AVAS, Mircea Ursache, l-ar fi propus pe Hayssam in aceasta postura. Ursache insa a negat aceasta declaratie, la care a adaugat ca il stia pe controversatul om de afaceri numai in calitatea pe care a avut-o ca presedinte al AVAS.


Mircea Ursache a explicat ca Omar Hayssam a fost "beneficiarul unor privatizari dubioase" realizate de fosta conducerea a APAPS (presedinte al APAPS a fost Ovidiu Musetescu) si ca AVAS a incercat sa rezolve situatiile de la unele dintre aceste societati, cum sunt Moldosin Vaslui si IPRS Baneasa. El a precizat ca AVAS a cesionat contractul de la Moldosin si a inaintat la Parchet dosarul privatizarii IPRS Baneasa, dupa care procurorii au facut cercetari in acest caz.


Intre timp, liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca omul de afaceri de origine araba ar fi fost unul dintre sponsorii campaniei electorale a PSD. Ursache a precizat ca daca s-a intamplat acest lucru, nu ar fi putut fi identificat ca persoana fizica, de vreme ce banii au venit prin firmele patronate de acesta. Dan Ioan Popescu a transmis apoi un comunicat - "Hayssam a sponsorizat PSD in vederea sustinerii campaniei electorale ce urma sa inceapa in 2004. La revenirea sa la conducerea PSD Bucuresti, domnul Dan Ioan Popescu a cerut o analiza a situatiei financiare in care se gasea organizatia si s-a constatat ca suma oferita de Omar Hayssam era cu mult peste prevederile legale privind sponsorizarea partidelor politice. Drept urmare, diferenta dintre suma legala si cea pe care a oferit-o Omar Hayssam i-a fost returnata acestuia cu Ordinul de Plata nr. 217/28.10.2004, suma returnata fiind de 840 milioane lei", sustine sursa citata.


Disputa se adanceste si mai tare dupa ce senatorul Ioan Talpes a declarat la InfoPro ca Dan Ioan Popescu "l-a aruncat" in mai multe delegatii oficiale ale lui Ion Iliescu pe Omar Hayssam.




Cine ii detine pe ziaristii romani?


Lucrul cel mai important pe caseta privindu-i pe cei trei jurnalisti romani este absenta revendicarilor, a logo-ului, a numelui grupului de rapitori, a declarat analistul politic francez Nicolas Henin, el subliniind ca singura certitudine este ca nu sunt prizonieri ai unui grup politic radical.


"In ultima vreme se intampla destul de des ca rapitorii sa nu 'semneze' caseta de revendicare. Asa s-a intamplat pentru cele trei italience sau, mai recent, pentru jurnalista de la Liberation, Florence Aubenas. Nici acolo nu sunt revendicari", a afirmat, intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI, Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania.


Specialistul francez explica absenta indiciilor prin faptul ca ar exista "sub-furnizori" ai rapirii. "Ar putea sa insemne ca avem de-a face, daca vreti, cu un fel de 'sub-furnizori' ai rapirilor, un fel de 'prim grup de rapitori'. Acestia sunt motivati in primul rand de bani. Facand sa circule aceasta caseta, arata ca i-au capturat pe jurnalisti, dar, in acelasi timp, nu se identifica ca apartinand unei organizatii sau alteia. Asta o fac in ipoteza unei eventuale revanzari sau pentru ca pur si simplu grupul respectiv nu are nici un nume. Cele mai multe din grupurile mafiote nu au nici un nume", a spus Henin.


Singura certitudine - declara Nicolas Henin - este ca romanii "nu sunt prizonierii unui grup politic, ai unui grup radical, cum ar fi Armata Islamica sau grupul condus de al-Zarqawi". "Gruparile radicale ar face in primul rand propaganda si ar incerca sa se faca cunoscute prin tot felul de semne. Aceasta caseta nu face decat sa inchida unele piste, dar lasa multe deschise", a declarat, pentru Delta RFI, Henin.


Intrebat despre faptul ca Marie-Jeanne Ion a spus ca rapitorii n-au cerut bani, Henin a subliniat ca aceasta inseamna multe lucruri. "S-ar putea sa fie un mesaj la adresa intermediarului sirian. Ar putea fi un mesaj de genul: 'nu il cunoastem pe acest om, ceea ce zice el nu e adevarat'. O alta ipoteza: ar putea fi un mod indirect de a atrage atentia autoritatilor romane. Daca rapitorii vor sa lase impresia ca nu e vorba de bani, autoritatile romane vor avea o marja mai mare de negociere", a declarat specialistul fancez.
adelina.radulescu@zf.ro