Eveniment

Daniel Manaţe, noul şef al ANEVAR: „Vom unifica toate platformele IT folosite în prezent de asociaţie“

Daniel Manaţe, noul şef al ANEVAR

Daniel Manaţe, noul şef al ANEVAR

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.02.2016, 00:06 1298

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) are, de la 1 ianuarie, un nou preşedinte, pe Daniel Manaţe, membru în consiliul director din 2004, succesorul lui Adrian Vascu.

La mai puţin de două luni de la preluarea funcţiei, Manaţe spune, într-un interviu acordat ZF, că are în plan unificarea platformelor IT folosite în prezent în asociaţie, pentru a îmbunătăţi gestionarea bazelor de date şi accentuarea rolului pe care îl are mediul online în prelucrarea datelor completate de membrii instituţiei.

„Vom reorganiza procesul de formare a evaluatorilor pe specializarea Evaluarea bunurilor imo­bile (EPI). Ca frecvenţă, evaluările de proprietăţi imobiliare sunt cele mai solicitate, prezentând interes în scopuri des întâlnite, cum sunt garantarea împrumutului sau estimarea valorii impozabile. Vom unifica şi armoniza din punctul de vedere al arhitecturii şi limbajelor informatice toate platformele IT folosite în prezent de asociaţie“, spune Daniel Manaţe.

Anul trecut, în iulie, ANEVAR a inaugurat Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), cu toate rapoartele de evaluare a fiecărei proprietăţi imobiliare, realizate pentru acordarea unui credit după 1 iulie 2015. Anul acesta a fost iniţiată Baza de Informaţii Fiscale (BIF), demers legat de prevederile privind estimarea valorilor impozabile pentru clădirile rezidenţiale, nerezidenţiale sau mixte; această bază de date va conţine informaţii din toate rapoartele de evaluare realizate de membrii ANEVAR în scopul impozitării.

„Profesia de evaluator se dezvoltă în strânsă legătură cu cerinţele actuale ale mediului de afaceri. Evaluarea este, pentru mediul de afaceri, un instrument-cheie de măsurare a performanţelor şi de suport în decizii manageriale de orice tip, de la cele investiţionale la cele de gestiune. Paleta scopurilor evaluărilor este una extrem de largă, de la tranzacţionare şi garantarea împrumutului la evaluarea pentru raportarea financiară şi impozitare“, explică şeful ANEVAR.

Despre noile generaţii de evaluatori, Daniel Manaţe spune că sunt impulsionate de motivaţii diverse, în funcţie de aspiraţiile fiecăruia. De altfel, preşedintele este şi lector în cadrul instituţiei, ceea ce îi conferă o perspectivă mai apropiată de adevăr referitoare la evaluatorii debutanţi: „E o profesie frumoasă, cu provocări, dar şi cu o responsabilitate foarte mare. Cerinţele privind colectivul de lectori ai ANEVAR sunt ridicate, având în vedere obiectivele profesionale ale asociaţiei, precum şi cele de îmbună­tăţire permanentă a calităţii rapoartelor de evaluare. Una dintre principalele căi prin care ne putem atinge aceste obiective este cea de formare şi de pregătire continuă, unde corpul de lectori are un rol determinant“.

Accesul în profesie se face în urma unui examen la care pot participa cei care deţin o diplomă de studii superioare în anumite domenii de licenţă şi care nu au fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie.

Daniel Manaţe îl urmează la conducerea ANEVAR pe Adrian Vascu, cel care a deţinut funcţia de preşedinte în perioada 2014-2015. El a rămas în componenţa Consiliului director.

Statutul organizaţiei prevede mandate de câte doi ani pentru preşedinte şi pentru ceilalţi membri ai Consiliului director. De asemenea, fiecare preşedinte este ales cu doi ani înainte de a prelua funcţia, perioadă în care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte ANEVAR, ajungând astfel să cunoască foarte bine organizaţia şi să asigure continuitatea strategiei şi a relaţiilor de parteneriat ale asociaţiei. În 2018, funcţia de preşedinte va fi preluată de Dana Ababei, actualul prim-vicepreşedinte.

Istoria ANEVAR începe încă din 1992, când s-au pus bazele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România ca asociaţie profesională non-profit. Abia în 2011 a fost reglementată activitatea de evaluare în România, ANEVAR fiind înfiinţată în baza unei ordonanţe a Guvernului şi reunind evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de lege.

ANEVAR reprezintă aproximativ 4.000 de membri titulari persoane fizice şi 400 de companii care deţin calitatea de membri corporativi.

 

Cine este Daniel Manaţe

Preşedintele ANEVAR are formare de economist, dar şi de inginer constructor, domeniu în care a profesat la începutul carierei, în 1987, ca stagiar la o întreprindere de construcţii metalice din vestul ţării. Ulterior, a fost detaşat la un colectiv de cercetare în domeniul paletelor metalice eoliene de pe lângă facultatea de Construcţii a I.P. Traian Vuia Timişoara.

În 1990 s-a transferat la o unitate productivă din Arad, unde a coordonat activităţile echipelor de construcţii şi instalaţii timp de aproximativ doi ani. În 1992 a absolvit cursul de evaluator de întreprinderi, devenind membru titular al ANEVAR, instituţie în cadrul căreia lucrează şi în prezent. În perioada 1993-2001 a fost preşedinte al centrului teritorial ANEVAR Arad.

De-a lungul timpului, Manaţe a ocupat funcţiile de vicepreşedinte, preşedinte al Comisiei de cercetare şi standarde şi al Comisiei de imagine, iar în prezent este preşedinte al instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO