Eveniment

Desant american de afaceri in martie la Bucuresti

21.01.2004, 00:00 22



Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentia guvernamentala a SUA pentru sustinerea investitiilor americane in strainatate, a ales Romania pentru a organiza in perioada 9 - 11 martie 2004 o conferinta regionala pentru atragerea companiilor americane in Europa Centrala si de Est, a anuntat ieri Lawrence Spinelli, directorul de comunicare al OPIC.



Conferinta va aduce laolata reprezentantii a 50 - 75 de grupuri americane interesate sa investeasca in zona, oameni de afaceri si manageri ai companiilor importante din cele 15 tari vizate, precum si oficiali ai guvernului american sau ai guvernelor celor 15 tari. Vor fi invitati si reprezentanti ai organismelor financiare internationale precum Banca Mondiala sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



"Interesul companiilor americane pentru Europa Centrala si de Est a crescut evident in ultimii ani deci Guvernul SUA a avut initativa de a organiza o astfel de conferinta, care sa aduca mai aproape investitorii americani de oportunitatile zonei. Iar faptul ca am ales Bucuresti pentru a organiza aceasta conferinta spune totul despre interesul special fata de Romania", a declarat Spinelli.



Oficialul american s-a intanlit ieri cu Mircea Geoana, ministerul roman al Afacerilor, pentru a pune la punct detaliile organizarii conferintei.



Pana in prezent, investitiile companiilor americane in Romania au fost aproape inexistente comparativ cu tari din Europa Centrala precum Ungaria sau Polonia.



Astfel, daca in Ungaria investitiile companiilor americane (precum General Electric) sunt de ordinul miliardelor de dolari, in Romania activitatea majoritatii grupurilor americane s-a limitat la a incerca sa vanda cat mai mult catre statul roman.



Intersul companiilor americane fata de Romania si tarile din zona a crescut dupa ce NATO a adresat anul acesta invitatia de aderare iar statul american a realizat ca are nevoie de aliati apropiati geografic de zona Orientului Mijociu.



Aderarea Romaniei la NATO va presupune investitii substantiale pentru modernizarea armatei si domeniilor conexe, adica achizitii de tehnica si aparatura militara. Industrie in care companiile americane se afla printre liderii mondiali.



Iar daca la cheltuielile pentru aparare sunt adaugate si cele pentru modernizarea infrastructurii in Romania (autostrazi, utilitati, transporturi) se obtine o piata de multe miliarde de dolari in urmatorii ani.



"Majoritatea companiilor americane care vor participa la conferinta sunt intersate de afaceri in domeniul creditului ipotecar, infrastructurii (in special cea legata de turism) si tehnologiei informatiei", a declarat Spinelli.



Oficialul OPIC a precizat de asemenea ca mai multe companii americane sunt interesate de a incheia parteneriate cu companii din zona pentru a participa la reconstructia Irak-ului.



OPIC a garantat pana in prezent investitiile mai multor fonduri americane care au investit in Romania si in zona insa, pana in prezent, nici o investitie directa a companiilor americane.



"Lucrurile se vor schimba cu siguranta, mai multe companii americane solicitand in prezent garantii pentru a investi in Romania. Nu pot spune inca despre ce companii este vorba", a spus Spinelli.



In ultimul an, mai multe grupuri americane de talie internationala s-au aratat interesante sa isi mareasca afacerile din Romania iar o parte din ele au si facut-o: General Electric, Cargill sau Qualcomm.