Eveniment

EIU: România este trasă în jos de problemele Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2010, 23:52 32

România se confruntă cu măsuri severe de austeritate, care arputea provoca instabilitate politică, iar economia va scădea cu1,2% anul acesta, dar va reveni pe creştere în 2011, potrivitestimărilor Economist Intelligence Unit (EIU).
"România se confruntă cu măsuri dure de austeritate, iar economiase va contracta cu 1,2% în acest an, înainte de a reveni pecreştere în 2011. Rezistenţa la reducerile de cheltuieli ar puteaduce la instabilitate politică", se arată într-un raport al EIUprivind perspectivele economice globale.

Într-un raport din iulie, EIU indica pentru România o contracţieeconomică de 0,6% în acest an şi o creştere de 0,8% a PIB în2011.
Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croa­ţia, România şiSerbia, EIU anticipează o scădere economică de 0,2% în 2010, urmatăde un avans de 3,1% în 2011.
"În Balcani, economiile ră­mân vulnerabile la criză. Statele suntexpuse la problemele Greciei din cauza legăturilor la nivelulinvestiţiilor, comerţului, sistemelor bancare şi remitenţelor",menţionează raportul.
În cazul Bulgariei, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să coboarecu 0,1% în acest an. Capacitatea statului de a răspunde crizei estelimitată de ancorarea monedei naţionale, leva, de euro şi de nevoiade a menţine o politică fiscală restrictivă.

Europa Centrală şi de Est, regiune formată din Cehia, Ungaria,Polonia, Slovacia şi Slovenia, va înregistra o creştere economicăde 1,6% în acest an, după o scădere de 2,4% în 2009. Anul viitor,PIB va creşte, probabil, cu 3%.
EIU apreciază că Europa de Est a început să-şi revină, chiar dacăva consemna performanţe economice mai slabe decât alte regiuni cueconomie emergentă în 2010.
Exporturile şi industria se consolidează în majoritatea statelor,însă încrederea populaţiei şi a mediului de afaceri rămâne fragilă,iar pieţele valutare şi de obligaţiuni sunt vulnerabile în faţariscurilor de răspândire a problemelor din zona euro.