Eveniment

Elicopter pentru armata britanica, modernizat la Ghimbav

07.07.2004, 00:00 67

Eurocopter Romania a livrat ieri primul produs pe piata externa, dupa aproape doi ani de cand Eurocopter a preluat o parte din IAR Ghimbav.
Compania a modernizat un elicopter Puma al Ministerului Apararii din Marea Britanie, valoarea contractului fiind, potrivit unor surse de la Eurocopter, de aproximativ doua milioane de euro. Contractul cu partea britanica presupe modernizarea a inca trei elicoptere, cu posibilitatea de extindere a contractului pentru inca doua aparate de zbor.
"Exista o istorie a elicopterelor Puma aici, in Brasov, si am avut astfel incredere sa mergem cu Eurocopter. Le-am oferit si suportul nostru pentru dezvoltare. A fost greu la inceput dar acum a iesit un lucru foarte bun", a declarat Paul Meeghan, reprezentantul Defence Logistic Organisation din Anglia.
Potrivit reprezentantilor Eurocopter Romania, elicopterul Puma a fost adus la Ghimbav dupa ce efectuase pentru armata britanica aproape 3.000 de ore de zbor.
Modernizarile au vizat mai ales partea de navigatie si de actionari hidraulice si inlocuirea motoarelor cu cea mai noua varianta de propulsoare fabricate de firma franceza Turbomec.
"Elicopterul are motoarele diferite fata de elicopterele Puma care zboara in armata romana si o multime de alte echipamente. Ceea ce este important este ca un client de talia armatei britanice a avut increderea sa deschida un asemenea santier in Romania", a explicat Mihai Necula, director de productie in cadrul Eurocopter Romania.
Elicopterul are echipamentul standard, dar pe el vor fi montate echipamente specifice armatei britanice. Aparatul va avea misiuni de patrulare, transport de trupe si transport de marfa.
Incepand din septembrie, Eurocopter va lucra la reconditionarea a 25 de elicoptere pentru Emiratele Arabe Unite, contractul presupunand remotorizarea completa a aparatelor, instalarea unui nou pilot automat si a unui nou sistem de avionica.
Saptamana viitoare, Eurocopter va livra doua elicoptere pentru Ministerul Sanatatii.