Eveniment

Estimari divergente pentru tarifele la energie electrica

01.02.2007, 19:12 15

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie (ANRE) spune ca pana la sfarsitul anului tarifele la energie electrica pentru consumatorii captivi vor inregistra o crestere de aproximativ 7%.
"Prima crestere a tarifelor este posibil sa aiba loc la data de 1 aprilie, in cazul in care se decide sa fie devansata cresterea stabilita pentru perioada verii pe data de 1 iulie", a declarat Nicolaie Opris, presedintele ANRE.
Pe de alta parte, Iulian Iancu, deputat PSD, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) spune ca tariful energiei la consumatorul final al putea creste cu pana la 40% anul acesta, afirmatia acestuia fiind bazata pe mai multe motive. "Din cauza
mix-ului energetic la ora actuala, in care cantitatea de hidro este extrem de redusa iar producatorii sunt obligati sa foloseasca gaze si pacura in procesul de productie, costurile la consumatorul final vor creste semnificativ. Un alt motiv care contribuie la acest lucru este achizitia de carbuni din import la preturi extrem de ridicate", explica Iancu.
Reprezentantul ANRE, singura insitutie abilitata in ceea ce priveste stabilirea tarifelor la energie electrica, spune ca declinul de energie hidro este o chestiune temporara.
"Debitul Dunarii a revenit la un nivel normal, iar declinul de consum datorat temperaturilor destul de ridicate pentru aceasta perioada, au echilibrat situatia. O crestere de 40% poate fi cel mult o crestere lunara, care nu va fi resimtita de consumatorul final, dar aceasta nu poate fi extrapolata pe intreaga perioada a unui an", spune Opris.
Cat priveste tarifele la gazele la consumatorul final, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gheorghe Buliga, spune ca acestea nu vor creste pana in septembrie. "Nu au fost finalizate toate calculele, dar pana in luna septembrie nu cred ca vom fi confruntati cu o crestere a tarfielor la gaze. Dupa aceasta data, cresterea va fi in limita celei anuntate de ministrul economiei", a declarat Buliga.