Eveniment

Euro se retrage spre 4,4 lei. Cursul a ajuns la minimul ultimelor trei săptămâni

Euro se retrage spre 4,4 lei. Cursul a ajuns la minimul...

Autor: Ciprian Botea

26.06.2013, 21:17 572

Euro s-a retras ieri spre pragul de 4,4 lei pe fondul unor volume ridicate de tranzacţionare generate, spun analiştii, de vânzările de valută ale operatorilor telecom care trebuie să achite săptămâna aceasta o tranşă de o jumătate de miliard de lei pentru licenţele obţinute în cadrul unei licitaţii din toamna anului trecut.

Cursul oficial publicat de BNR a scăzut la 4,4161 lei/euro, un minim al ultimelor trei săptămâni, după trei şedinţe consecutive de apreciere a leului.

Şedinţa de ieri a fost de departe cea mai bună pentru leu, care a câştigat nu mai puţin de şapte bani.

Supoziţia din piaţă este că aprecierea leului a fost generată cel mai probabil de plăţile pentru licenţele telecom, în condiţiile în care tendinţa de apreciere nu s-a observat şi în cazul monedelor din regiune.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor afirmă însă că deocamdată nu a încasat niciun ban din aceste licenţe.

Volumele mari de tranzacţionare au fost puse pe seama operatorilor telecom şi în condiţiile în care intrările de valută din afara ţării s-au redus drastic în ultima perioadă pe fondul scăderii interesului străinilor pentru titlurile de stat în lei.

Cursul a urcat spre 4,44 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de ieri, dar rămâne sub vârful de 4,55 lei/euro atins la începutul lunii iunie. Euro coborâse săptămâna trecută până la 4,45 lei pentru ca ulterior să urce cu zece bani în doar două şedinţe.

Leul intrase pe un trend de apreciere la începutul anului datorită interesului ridicat al străinilor pentru investiţiile în titluri de stat în lei. Cererea de lei pe piaţa valutară a crescut în acest context, ceea ce a condus la aprecierea leului până aproape de nivelul de 4,3 unităţi/euro.

Apetitul străinilor pentru titluri în lei s-a redus însă brusc luna aceasta pe fondul aşteptărilor banca centrală americană să reducă treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă, ceea ce a determinat o mişcare a banilor dispre pieţele emergente spre titluri de stat în dolari, al căror randament este aşteptat să crească.

Cererea pentru titluri de stat în lei a scăzut în ultimele săptămâni, iar investitorii au început să ceară randamente mai mari, ceea ce a forţat Ministerul de Finanţe să respingă ultimele două licitaţii cu obligaţiuni.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013