Eveniment

Explozie puternica la combinatul Oltchim

15.08.2007, 20:16 75

Opt persoane au fost ranite, dintre care cinci foarte grav, intr-o explozie produsa ieri la combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, potrivit unui bilant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) .
Potrivit IGSU, explozia a fost anuntata la numarul unic 112 la ora 11:55. In prima faza, muncitorii au incercat sa stinga incendiul cu echipamentul din dotarea unitatii, in special cu spuma. Explozia a fost cauzata, cel mai probabil, de defectarea unei pompe de recirculare, oprirea acesteia ducand la cresterea presiunii intr-un reactor de poliester, a declarat directorul Oltchim, Constantin Roibu. "Totul a pornit de la o pompa de recirculare care, probabil, s-a stricat, pentru ca s-a oprit brusc. Oprirea acesteia a dus la cresterea presiunii pe reactorul de poliester, care a explodat", a explicat directorul.
Cinci raniti grav in explozia de la instalatia de propenoxid , care aveau arsuri pe o mare suprafata a corupului, urmau sa fie adusi la Bucuresti cu un elicopter al SMURD, potrivit directorul Spitalului Judetean Valcea, Georgeta Siliste.
Circulatia in zona combinatului a fost intrerupta, iar intrarea in incinta a fost securizata cu ajutorul politistilor si jandarmilor. Explozia a dus la oprirea activitatii pentru o perioada estimata la 3-4 zile, pierderile de productie fiind evaluate la 1,4 mil. euro, a declarat directorul combinatului.
"Utilajele de productie nu au nimic, fiind afectate doar cablurile electrice, aparatura de automatizare sau panourile. Urmeaza sa facem o estimare in cel mai scurt timp, pentru a vedea ce trebuie inlocuit, urmand sa repornim instalatiile in 3-4 zile", a declarat Roibu.
Actiunile combinatului Oltchim au fost suspendate ieri la ora 13:04 de la tranzactionare la Bursa, in urma exploziei. La ora suspendarii, cotatia actiunilor era in scadere cu 6,67%.

La ora inchiderii editiei s-a anuntat decesul unui muncitor, o femeie in varsta de 41 de ani.