Eveniment

FMI, CE si Banca Mondiala parasesc astazi Romania. Banii vin in mai

FMI, CE si Banca Mondiala parasesc astazi Romania. Banii vin in mai

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri cu delegatia FMI condusa de seful de misiune pentru Romania, Jeffrey Franks (FOTO: Agerpres)

25.03.2009, 00:00 24

Deocamdata, nu a fost comunicata o suma oficiala, insa finantarea s-ar putea apropia de 20 mld. euro, si ar urma sa fie asigurata de FMI, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala.

In cele doua saptamani de discutii, autoritatile au convins reprezentantii institutiilor financiare internationale ca TVA si cota unica nu trebuie sa fie modificate si au obtinut o mai mare "intelegere" privind deficitul bugetar, care poate urca la 4,6% din PIB. Scaderea incasarilor bugetare este mai mare decat prognoza initiala, iar contractia economiei mai puternica, de 4%.
Salariile si pensiile nu se vor reduce, insa fondul de salarii va fi "inghetat", iar orice venit obtinut in plus fata de noua prognoza va fi cheltuit exclusiv pentru investitii. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca FMI a fost de departe mult mai relaxat in a cere Guvenului sa faca pasi seriosi si ca asteapta mai mult sprijin din partea acestui for in a impinge politicienii sa faca o reforma adanca, precizand ca el a fost mai rapid decat FMI, ca exigenta.
Astazi este posibil ca Guvernul sa adopte scrisoarea de intentie pe care o va trimite FMI la Washington in vederea accesarii imprumutului. Dupa intrunirea board-ului institutiei financiare internationale, programata pentru 4 mai, si primirea raspunsului din partea Fondului la scrisoarea de intentie, Guvernul urmeaza sa semneze oficial acordul, potrivit premierului Emil Boc.
El a mentionat ca prima transa a imprumutului va ajunge in Romania in luna mai. Acordul va permite pastrarea unui echilibru intre componenta sociala si cea economica, in conditiile in care Executivul nu va majora nici cota unica de impozitare, nici TVA, a dat asigurari premierul.
Principalele prevederi ale scrisorii de intentie privesc reformele structurale, politica fiscala, legislatia muncii, respectiv salarii si pensii, si politica referitoare la companiile de stat.
Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, fata de nivelul de 2% aprobat prin lege, cu conditia inghetarii fondului salarial si a alocarii eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investitii, potrivit unor surse citate de Mediafax. Comisia Europeana poate accepta un deficit bugetar pentru Romania de peste 3% din PIB in acest an, fata de 2% in proiectia initiala, daca acest nivel este negociat cu FMI, avand in vedere situatia de criza.
Ca urmare a modificarii indicatorilor macroeconomici pe care a fost fundamentat bugetul, este necesara rectificarea acestuia care va fi operata in aprilie sau cel tarziu in mai. Bugetul actual pentru 2009 este construit pe o crestere economica prognozata de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rata a inflatiei de 5% si un PIB de 579 mld. lei (144,7 mld. euro).
Ministrul muncii Marian Sarbu a cerut deja o suplimentare a bugetului de resort cu 500 mil. lei, in conditiile cresterii numarului somerilor cu circa 200.000 - 300.000.
FMI a mai convenit cu Guvernul "aproape inghetarea" fondului public de salarii, autoritatile romane avand posibilitatea unor indexari punctuale, cu ajustari in compensare, pentru a nu depasi limitele generale stabilite.
Guvernul nu va realiza insa, in urma negocierilor cu FMI si CE, reducerea salariilor de baza si a pensiilor, asa cum s-a intamplat in Letonia si Ungaria, si nici masuri impotriva sistemului de protectie a familiilor cu venituri reduse.
O alta conditie acceptata este finalizarea in acest an a legii salarizarii unice, care sa includa cat mai multe din actualele sporuri in salariul de baza, fiind acceptate doar acele stimulente care recompenseaza munca si performanta angajatului.
Delegatia FMI/UE a avut in perioada 11-25 martie discutii cu presedintele Basescu, oficialii BNR, premierul Emil Boc, ministrii, reprezentantii partidelor parlamentare si cu sindicatele.
 
Ce urmeaza
  • Reprezentantii FMI, CE si BM organizeaza astazi o conferinta de presa, inainte de a parasi Romania;
  • Guvernul va adopta, cel mai probabil astazi, scrisoarea de intentie pe care o va trimite FMI la Washington in vederea accesarii imprumutului;
  • Delegatia FMI se va intalni maine, la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci straine;
  • Board-ul FMI se intruneste pe 4 mai pentru a discuta proiectul de memorandum tehnic cu Romania;
  • Guvernul semneaza acordul;
  • Dupa discutarea documentului in board-ului FMI de la Washington, in cateva zile vin banii;
  • Reprezentantii FMI vor face evaluari trimestriale.