Eveniment

Fondul Proprietatea, cotat la bursa anul viitor

25.11.2005, 22:25 14

Guvernul a aprobat ieri ca Fondul Proprietatea, destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura, sa fie listat la Bursa de Valori in prima jumatate a anului viitor.

Fondul Proprietatea, care va avea active de aproape 8 mld. euro va fi una dintre cele mai mari afaceri din Romania in urmatoarele doua decenii.

Executivul a aprobat modul de constituire a Fondului si statutul juridic.

Fondul va fi constituit sub forma unui organism de plasament colectiv, ca entitate destinata platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman, si va fi administrat de catre o societate de profil "cu reputatie internationala", desemnata prin licitatie publica internationala.

Licitatia va fi organizata de catre un consultant, selectat tot in baza unei licitatii publice internationale, initiate de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului.

Autoritatile estimeaza ca procedura de organizare a licitatiilor si de selectare a consultantului si a administratorului Fondului va fi incheiata in primavara lui 2006, astfel incat Fondul sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului viitor. Membrii Consiliului vor fi numiti prin ordin al ministrului finantelor si nu vor putea detine - ca si membrii conducerii executive - actiuni ale unor societati de administrare de investitii.

Consultantul si administratorul Fondului vor stabili inclusiv daca actiunile Fondului vor fi cotate doar la Bursa de Valori Bucuresti sau si pe pietele internationale de capital. De asemenea, valoarea nominala a actiunilor va fi stabilita de catre administrator.

Actul normativ prevede ca, la constituire, capitalul social al Fondului va fi de 14.240,540 mld. lei (aproape 4.000 mld. euro), fiind format din active la peste o suta de firme cu capital de stat, precum Transelectrica si Transgaz (cu cate 15% din actiuni), Petrom (10%), RomTelecom (20%). De exemplu, procentul de 10% din Petrom valoreaza in prezent 6,7 mil. euro.

In ceea ce priveste participatiile la CEC (9,9%) si BCR (4%), la Fondul Proprietatea vor fi varsate sumele care vor rezulta din vanzarea acestor banci, aferente procentelor mentionate.

Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora.

Operatiunile de transfer al actiunilor statului de la Fond catre titularii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori vor fi scutite de plata oricaror taxe, tarife ori comisioane, atat pentru registrul comertului, cat si pentru registrul de evidenta a actionarilor. Dreptul la dividende va fi detinut de catre actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor in conformitate cu prevederile Legii 297/2004 privind piata de capital.

Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incat, in final, structura de actionariat a Fondului sa fie in totalitate privata.

Numarul participatiilor la Fond va fi suplimentat in cazul in care suma necesara despagubirilor va depasi valoarea actiunilor.

Numarul persoanelor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este estimat la circa 120.000 de solicitanti, fara ca dosarele sa fie deja solutionate in totalitate.

Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire. Contractele de achizitie care vor fi atribuite de Fondul Proprietatea si a caror finantare este asigurata de la bugetul de stat se supun prevederilor legale privind achizitiile publice.