Eveniment

Francezii: Romania are prea mult vin de slaba calitate

13.07.2004, 00:00 28

Contrafacerile si calitatea slaba sunt doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta industria autohtona a vinului, conform unui studiu realizat in perioada 1999-2003 de Institutul Francez de Cooperare cu Europa Orientala (IFCEO). "Problema majora a Romaniei in vederea integrarii in UE este aceea a calitatii vinurilor comercializate in conditiile in care pe piata mondiala a vinurilor de categorii inferioare este suprasaturata, ceea ce duce la scaderea preturilor si nemultumeste profund o parte a viticultorilor europeni", spune Valerie Ciolos-Villemin, autoarea studiului.
Ea sustine ca viile hibride romanesti (circa 30.000 de hectare din totalul de 245.000 de hectare) au fost in centrul preocuparii industriei nu atat pentru motive de sanatate, cat pentru riscul de a inunda piete sensibile.
"Viticultura romanesca arata deja cateva semne serioase de restructurare, o data cu aparitia unor jucatori privati dinamici care aplica strategii de management foarte bune. Pe de alta parte, micii viticultori familiali care reprezinta mai mult de trei sferturi din suprafetele ocupate cu vii nobile sunt, inca, total absenti din procesul de restructurare a intregii industrii", afirma Valerie.
Rudy Van der Stappen, de la Departamentul de Aderare al Comisiei Europene si cel care a negociat capitolul Viticultura cu Romania, spune ca, pentru a elimina contrafacerile din industria romaneasca de vin, registrul viticol trebuie implementat cu rigurozitate.
"Registrul viticol este un element cheie de control al plantatiilor de vita de vie, astfel putand lupta cu cei care fac contrafaceri", afirma Van der Stappen.
La randul sau, Joel Castany, vicepresedintele sindicatului agricultorilor la nivel european, sustine ca producatorii romani de vin nu ar trebui sa urmeze modelul tarilor din lumea noua a vinului (Chile, Australia) pentru ca aceste tari nu au piete interne si investitorii care au impulsionat industriile din aceste tari se vor orienta imediat catre alte piete imediat ce acestea isi vor dovedi potentialul.
"Romania trebuie sa se bazeze mai intai pe piata interna iar modelul chilian nu este bun pentru viticultura romaneasca pentru ca acesta este efemer", sustine Castany.
Autoarea studiului spune ca unul dintre atuurile industriei romanesti a vinului comparativ cu cea franceza este faptul ca prima este foarte concentrata, marile podgorii fiind detinute de un numar relativ restrand de producatori.
stelian.negrea@zf.ro