Eveniment

Francezii vor sa vanda vinuri in Romania

21.01.2004, 00:00 17

Patru mici producatori francezi de vinuri din regiunea Provence sunt interesati de piata romaneasca insa deocamdata numai pentru gasirea unor distribuitori si nu pentru realizarea unor investitii.
"Intr-o prima faza vrem sa studiem piata si abia apoi vom vedea daca vom realiza si investitii. Deocamdata, cautam distribuitori pentru vinuri", a declarat Yann Staraci, un mic producator din sudul Frantei. El spune ca vinurile vor fi comercializate, in special, prin reteaua de restaurante si hoteluri, la  preturi cuprinse intre 7 si 10 euro, superioare celor practicate pentru vinurile romanesti. Staraci produce  anual o cantitate de 100.000 de sticle, din care 60% reprezinta vinuri rosii, iar restul albe, productia fiind exportata in Statele Unite, Japonia, Argentina si Belgia.
Paul Bunan, proprietarul Vin de Bandol, sustine ca piata romaneasca poate deveni interesanta in viitor, cu conditia realizarii de investitii in sectorul viti-vinicol. "Vinurile  noastre se adreseaza clientilor cunoscatori, de aceea sunt destul de scumpe. Pe de alta parte pentru a investi in Romania trebuie inlaturate piedicile care stau in calea investitorilor straini, in primul rand cele legate de legislatie. Vom veni sa investim, insa trebuie sa stim ce ni se propune", spune Bunan.
 "In urmatorii ani, puterea de cumparare a romanilor va creste, iar Romania va deveni o piata importanta", sustine si Jean Louis Masurel, proprietarul Domanine de Trians, un alt mic producator francez.
Grupul de producatori francezi, care include circa 50 de de exploatatii familiale, produce anual circa 5 milioane de sticle de vin, din care o mare parte este exportata. Importurile de vin pe piata romaneasca s-au situat anul trecut sub 5 procente din piata care a atins cota de 200 milioane de euro. Contingentul stabilit in relatia cu UE pentru vinuri a fost anul trecut de 60.000 de hectolitri, fiind acoperit in proportie de 50%.
stelian.negrea@zf.ro