Eveniment

Germania, Japonia si Franta incep anul cu noi emisiuni de obligatiuni

04.01.2005, 00:00 17



Germania si Japonia se afla in centrul atentiei investitorilor. In aceasta saptmana, cele doua tari vor emite obligatiuni cu o valoare combinata de 21,7 miliarde de euro. Franta planuieste de asemenea operatiuni similare, scrie Bloomberg.



Pe 5 ianuarie, guvernul german va incepe vanzarea de obligatiuni cu maturitate in 10 ani, emisiunea ridicandu-se la 8 miliarde de euro. Pe 6 ianuarie, Japonia a programat o operatiune similara in valoare de 13,6 miliarde de euro.



Obligatiunile pe 10 ani emise de guvernul german pe data de 24 noiembrie au un randament de 3,78%, fata de 4,05% pentru cele emise pe 18 august.



Randamentul obligatiunilor germane(pe 10 ani) au inregistrat o crestere in ultimele doua saptamani, in contextul in care euro s-a apreciat puternic in raport cu dolarul . Pe parcursul intregului an, titlurile au cunoscut insa o scadere a randamentului, de la 4,29% la inceputul lui 2004, la 3,68% la sfarsitul anului.



Aprecierea monedei europene ar putea frana cresterea economica a zonei, prin afectarea exporturilor. Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat recent ca fluctuatiile euro sunt ingrijoratorare.



Pe parcursul acestui an, guvernul german spera sa stranga 213 miliarde de euro din obligatiuni. In acest sens, titluri in valoare de 61 de miliarde de euro vor fi emise numai in primul trimestru. "Credem ca aceasta oferta va fi bine primita de piata, in prima parte a lui 2005", a declarat Vishal Pathak strateg monetar la BNP Paribas.