Eveniment

Guvernul a aprobat majorarea deficitului bugetar

21.07.2005, 19:41 11

Guvernul a aprobat majorarea deficitului bugetului de stat pe 2005 cu suma de 717 milioane lei (7.170 miliarde lei vechi sau 200 mil. euro), dupa ce a adaugat venituri bugetare suplimentare de 300 milioane lei (3.000 miliarde lei vechi) si a crescut cheltuielile cu 1.017 milioane lei (10.170 miliarde lei vechi).

Decizia a fost aprobata in ultima sedinta a Guvernului, printr-o ordonanta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar.

Actul normativ prevede majorarea veniturilor bugetului de stat pe 2005 cu 300 milioane lei (3.000 miliarde lei vechi), din care 150 milioane lei (1.500 miliarde lei vechi) vor fi asigurate din impozitul pe profit, iar alte 150 milioane lei (1.500 miliarde lei vechi) din taxa pe valoarea adaugata.

Cheltuielile bugetului de stat au fost suplimentate cu 1.017 milioane lei (10.170 miliarde lei vechi)

Executivul a anuntat saptamana trecuta ca a decis suplimentarea Fondului de rezerva la dispozitia Guvernului cu 10.170 miliarde lei vechi, pentru finantarea proiectelor de reconstructie a zonelor calamitate.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dragos Neacsu, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca Romania va majora deficitul bugetar din acest an peste plafonul convenit cu Fondul Monetar International (FMI), in urma celor mai grave inundatii din ultimii 50 de ani.

Neacsu a spus ca pagubele majore produse de inundatii au obligat guvernul sa creasca plafonul deficitului bugetar la circa 1% din Produsul Intern Brut (PIB), de la cel de 0,74% convenit in luna iunie cu reprezentantii FMI.

"A fost o decizie luata de Executiv, de crestere a deficitului la circa 1% din PIB", a declarat Neacsu, care a precizat ca hotararea a fost luata in conditii de urgenta.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a indicat inca de saptamana trecuta ca deficitul ar putea creste din cauza inundatiilor, dar a spus ca Guvernul va incerca sa respecte obiectivele macroeconomice.

Romania, care intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007, a prevazut initial in bugetul pe 2005 un deficit de 1,5% din PIB, inainte de acordul cu FMI.

Neacsu a mai declarat ca Guvernul cauta mijloace de finantare a lucrarilor de refacere a zonelor afectate de inundatii si ca prefera sa se imprumute de pe piata interna decat din strainatate, daca va decide sa emita obligatiuni.

Oficialul a mai spus ca Ministerul Finantelor Publice va continua planul de a inlocui treptat actualele tipuri de obligatiuni cu obligatiuni locale de referinta, emisiuni care pot fi redeschise in viitor, potrivit strategiei de dezvoltare a unei piete interne de imprumut.

"Intentia este de a apela mai mult la piata interna si, bineinteles, acest proces trebuie sa inceapa cu stabilirea unui numar de obligatiuni de referinta", a spus Neacsu

El a precizat ca s-a ajuns la concluzia, dupa consultari cu participantii de pe piata, ca obligatiunile cu perioade de maturitate de 10 si 15 ani pot fi considerate de referinta, ca si cele pe termen scurt, de doi sau trei ani.

Ministerul intentioneaza sa puna la punct, pentru prima oara, o strategie a datoriilor pe termen mediu, in aceasta toamna, concomitent cu legislatia necesara infiintarii unui birou independent al managementului datoriilor, similar celui creat in Slovacia, in 2003.

"Prioritatea noastra este infiintarea unui birou pentru managementul datoriilor. Dar acesta nu va putea sa intre in functiune la 1 ianuarie 2006", a spus Neacsu.

Romania, care va liberaliza accesul investitorilor straini la obligatiunile guvernamentale, de la 1 ianuarie 2006, intentioneaza, de asemenea, sa lanseze tranzactiile electronice cu obligatiuni si spera sa dezvolte o piata atractiva a datoriilor in urmatorii doi ani.