Eveniment

Guvernul va adopta, joi, o ordonaţă de urgenţă pentru prelungirea înscrierii la vot în Diaspora

Guvernul va adopta, joi, o ordonaţă de urgenţă pentru...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

12.09.2019, 10:37 61

Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul adoptă, joi, o OUG care vizează extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie. Premierul a precizat că actul normativ prevede şi măsuri care asigură cadrul legal privind preşedinţii birourilor electorale.

„Astăzi (joi - n.r.) vom adopta măsuri pentru a asigura cetăţenilor români din diaspora dreptul la vot şi o mai bună organizare a alegerilor care vor avea loc în această toamnă. Modificăm termenul limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegători la o secţie de votare organizată în străinătate. Acest termen va fi extins până la 15 septembrie pentru a da posibilitatea cât mai multor români din afara graniţelor ţării să se înscrie în registrul electoral pentru alegerile prezidenţiale din acest an”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Prim-ministrul a mai spus că ordonanţa de urgenţă include măsuri cu privire la preşedinţii birourilor electorale precum şi pentru plata indemnizaţiilor membrilor din secţiile de votare.

„Pentru o bună organizare a scrutinului din această toamnă, ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm include şi măsuri privind desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor votare din străinătate, atribuţiile acestora şi asigurăm cadrul legal pentru plata tuturor indemnizaţiilor membrilor birourilor de votare”, a conchis Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că AEP a decis să menţină aplicaţia de înregistrare deschisă.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO