Eveniment

Headhunterii internaţionali de la Spencer Stuart şi Egon Zehnder au mandat: Într-o săptămână se dă startul căutărilor de CEO pentru companiile de stat

Headhunterii internaţionali de la Spencer Stuart şi Egon Zehnder au mandat: Într-o săptămână se dă startul căutărilor de CEO pentru companiile de stat

Ministrul economiei Ion Ariton şi-a asumat în mandatul pe 2012 plasarea primilor manageri „privaţi“ la companiile de stat

Autor: Adelina Mihai

23.01.2012, 00:07 1251

Aceasta este pentru prima dată în istoria României când se apelează la profesionişti de talie interna­ţională care să caute cei mai buni manageri din privat pentru companiile de stat.

"Mâine (astăzi - n. red.) vom deschide ofertele financiare ale companiilor de executive search şi le vom analiza. Sperăm ca evaluarea dosarelor să se încheie într-o săptămână, pentru ca procesul de recrutare să înceapă cât mai repede. Pentru că sunt două firme mari, de talie internaţională, sperăm să nu se conteste între ele, ca să se amâne procesul", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton.

Primele patru companii de stat care vor avea manageri "privaţi" sunt Hidroelectrica (cu afaceri de 779,4 milioane de euro, un profit de aproape 70 de milioane de euro şi peste 5.000 de angajaţi în 2010), Electrica Furnizare (afaceri de 910 milioane de euro, profit de 6,1 milioane de euro şi 1.100 de angajaţi), Oltchim (311,7 mil. euro cifră de afaceri, 53 de milioane de euro pierderi şi 3.500 de angajaţi în 2010) şi Romarm (23,3 mil. euro afaceri în 2010 şi un număr de 86 de angajaţi).

Comisionul maxim pe care l-ar putea primi headhunterii la recrutarea fiecărui manager este de 250.000 de euro, acesta fiind plafonul maxim stabilit în caietul de sarcini. Însă două companii de stat pentru care se va alege manager din privat - Oltchim şi Electrica Furnizare - vor avea manager privat interimar, pentru că urmează să fie privatizate.

"Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurtă cu propuneri de candidaţi pentru fiecare dintre cele patru companii din subordinea Ministerului Economiei", se arată în comunicatul transmis de minister la finalul săptămânii trecute.

De regulă, recrutarea unui CEO pentru o companie privată este un proces care durează de la cel puţin 2-3 luni şi poate ajunge până la 1 - 2 ani.

"Vom negocia, când vom semna contractele cu headhunterii, perioade cât mai scurte pentru recrutarea managerilor, pentru că avem nevoie ca managerii privaţi să fie numiţi în cel mai scurt timp la conducerea companiilor", a mai spus Andrei Todea.

Cine sunt headhunterii străini care vin în România

Egon Zehnder International este una dintre cele mai mari firme de executive search la nivel mondial, fondată în 1964 în Zürich (Elveţia) de către un absolvent al şcolii de afaceri Harvard. Compania a ajuns în 2010 la venituri de peste 600 de milioane de dolari în cele 64 de birouri internaţionale şi are peste 410 consultanţi în recrutare de executivi de top. În cazul în care va câştiga mandatul de a recruta CEO pentru cel puţin una dintre cele patru companii de stat din cadrul licitaţiei, recrutarea ar putea fi condusă de consultanţii Egon Zehnder care lucrează în biroul din Budapesta, cel care ocupă funcţia de managing partner în prezent fiind headhunterul Stephen E. Benko. Potrivit unor informaţii din piaţă, Egon Zehnder a mai plasat manageri în companiile din România, însă volumul recrutărilor locale nu a generat necesitatea deschiderii unui birou local.

Spencer Stuart, tot un jucător din top 10 mondial de pe piaţa de executive search, are un birou în Bucureşti, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei. Însă compania a câştigat licitaţia în urma unui parteneriat cu firma headhunterului local Werner Stein, preşedinte şi fondator al Stein & Partners, care face recrutări de executivi de top pe piaţa locală de mai bine de 15 ani. Spencer Stuart, care are 53 de birouri în 29 de ţări, a avut 4.000 de proiecte de recrutare de manageri pentru companii din toată lumea. În cadrul Spencer Stuart lucrează 300 de consultanţi în executive search la nivel internaţional. Dacă firmele de executive search din top 10 mondial au reuşit să aibă afaceri anuale de câteva sute de milioane de euro, pe piaţa locală niciun headhunter nu a reuşit să depăşească o cifră de afaceri de un milion de euro în ultimii doi ani.

Prima tentativă de a atrage headhunteri internaţionali a eşuat

Ministerul Economiei a încercat să atragă head-hunteri internaţionali în proiect şi pe 23 decembrie anul trecut, când a lansat aceeaşi licitaţie. Întrucât nu au primit nicio ofertă la acel moment, reprezentanţii Ministerului Economiei au fost nevoiţi să mai relaxeze condiţiile impuse iniţial: dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al consorţiului. Astfel, pot intra în cursă, prin asociere, şi head-hunterii locali.

Primul manager din privat trebuia instalat în fotoliul de CEO al unei companii de stat până în luna februarie, în aşa fel încât el să participe la discuţiile finale de la aprobarea bugetului pe 2012 al companiei pe care o conduce, însă a devenit imposibil ca termenul să fie respectat.

Misiunea managerilor "privaţi" care vor prelua conducerea companiilor de stat va fi extrem de dificilă, pentru că ei vor fi nevoiţi să ia decizii care "vor trimite oameni la închisoare", după cum spunea o persoană implicată în proiect, pentru a spori eficienţa companiilor. Cele mai mari 35 de companii de stat au generat anul trecut pierderi de 500 mil. euro.

Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat a fost demarat de Ministerul Economiei la solicitarea FMI şi a Băncii Mondiale.

Prima licitaţie din proiect a fost câştigată de consorţiul format din firma de executive search Pedersen & Partners în parteneriat cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la NNDKP (Nestor), care au elaborat caietele de sarcini pentru head-hunterii care vin astăzi la licitaţie şi care se ocupă de managementul acestui proiect.



Pentru ce companii de stat vor căuta headhunterii de la Spencer Stuart şi Egon Zehnder CEO

  • 1. HIDROELECTRICA

Este una dintre cele mai valoroase 100 de companii româneşti, clasată pe locul II după Petrom, cu o valoare estimată la 3,49 mld. euro în 2011. Statul român caută pentru Hidroelectrica un CEO cu experienţă în industria energiei electrice, termice sau a gazelor naturale. În 2010, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 779,4 milioane de euro şi un profit de aproape 70 de milioane de euro. Compania are în total peste 5.000 de angajaţi.

  • 2. ROMARM

Romarm, companie deţinută de statul român şi aflată în subordinea Ministerului Economiei, caută un manager cu experienţă în industria construcţiilor metalice. Romarm, care este prezentă pe 50 de pieţe din Europa, America de Nord, dar şi în Africa sau Asia, produce muniţie, explozivi, căşti, veste antiglonţ, dar şi asamblează vehicule blindate. Compania a avut o cifră de afaceri de 23,3 mil. euro în 2010 şi un număr de 86 de angajaţi, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

  • 3. OLTCHIM

Statul caută pentru Oltchim un manager cu experientă în companii cu afaceri în industria chimică sau petrolieră. CEO-ul recrutat de head-hunteri va asigura însă doar un interimat pentru că anul viitor statul intenţionează să privatizeze compania. Compania este prezentă pe 80 de pieţe la nivel mondial, rulajele ridicându-se la finalul anului trecut la 311,7 mil. euro. Compania a încheiat anul 2010 cu pierderi de 53,1 mil. euro. Managerul care va prelua Oltchim va avea în subordine 3.500 de angajaţi.

  • 4. ELECTRICA FURNIZARE

Ca şi în cazul Oltchim, statul caută pentru Electrica Furnizare CEO interimar care să pregătească compania pentru privatizarea de anul viitor, dar şi care să eficientizeze şi să dezvolte businessul. În acest context, CEO-ul căutat de stat trebuie să fi ocupat poziţii de conducere în industria energiei electrice, termice sau a gazelor naturale. Electrica Furnizare a luat naştere în această vară în urma fuziunii dintre Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud.