Eveniment

Hei-rup politic pentru trecerea la euro in 2014

Hei-rup politic pentru trecerea la euro in 2014

Click pentru imaginea marita

26.05.2008, 19:01 105

Deocamdata, Banca Nationala nu a anuntat o strategie detaliata pentru trecerea la euro, dar a atentionat ca tinta adoptarii monedei europene in 2014 ar putea fi ratata daca inflatia nu va scadea pana anul viitor.
Potrivit ministrului finantelor, Romania ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dar pentru acest lucru este nevoie de o mai buna disciplina bugetara. In plus, Vosganian a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca se spera ca Romania sa intre, la debutul deceniului viitor, pe coridorul euro, cu o inflatie care sa se incadreze in criteriile de la Maastricht.
El a aratat ca a fost mentinut ca perioada pregatitoare intervalul 2012 - 2014, urmand ca 1 ianuarie 2014 sa fie momentul cand Romania trece in zona euro.
"Fireste ca asta aduce si obligatii pentru Ministerul Economiei si Finantelor, o anumita consolidare a deficitului bugetar, o reducere a lui pana la sub 1% la inceputul deceniului viitor, si inseamna in acelasi timp si o planificare multianuala a bugetului si o disciplina suplimentara, care presupune si ca Parlamentul sa nu mai voteze legi care sa schimbe structura bugetului", a spus ministrul, citat de Mediafax.
Vosganian a adaugat ca modul in care se va face trecerea spre moneda euro va fi stabilit de Banca Nationala.
Comisarul european Leonard Orban, care a participat la finele saptamanii trecute la o conferinta despre aplicarea strategiei Lisabona in Romania, a apreciat ca fara o crestere importanta a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins.
Oficialul european a amintit ca, recent, Comisia Europeana si-a prezentat punctul de vedere referitor la planul de convergenta al Romaniei in perspectiva trecerii la moneda euro.
Leonard Orban a precizat ca in analiza facuta, pe care Consiliul ministrilor de Finante din Uniunea Europeana a agreat-o, Comisia a facut recomandari pentru incurajarea actiunilor necesare pentru atingerea obiectivului.
Comisarul a spus ca Executivul UE considera ca, "fara masuri hotarate in acest domeniu, fara o crestere importanta a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul 2012 pentru mecanismul intermediar si 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins".
El a mentionat, insa, ca reprezentantii Comisiei Europene vor continua, in dialogul cu autoritatile romane, sa insiste asupra masurilor care trebuie luate in continuare pentru atingerea obiectivului.
Leonard Orban s-a referit si la necesitatea cresterii productivitatii muncii in Romania, a investitiilor in resursele umane, in cercetare-dezvoltare-inovare si in infrastructura.
Comisarul european a mentionat ca toate acestea sunt necesare in contextul in care la Bruxelles se considera ca "fereastra de oportunitate economica" de care acum beneficiaza Romania s-ar putea ingusta dupa 5, 6, 8 ani.
In opinia sa, una dintre cauzele "ingustarii ferestrei", ar fi lipsa de investitii in infrastructura, domeniu care va conta din ce in ce mai mult in decizia investitorilor de a veni in Romania. Prezent la conferinta privind implementarea Strategiei Lisabona in Romania, presedintele Basescu a apreciat ca Romania trebuie sa isi asume anul 2014 pentru adoptarea euro ca moneda.
"Urmatoarea tinta majora a Romaniei este adoptarea euro ca moneda. Trebuie sa ne asumam anul 2014. Aceasta insa este o tinta realista doar daca vom manifesta responsabilitate politica in gestionarea cheltuielii publice si daca vom introduce mecanisme coerente de planificare si executie bugetara multianuala", a spus Basescu.