Eveniment

IMM trebuie sa-si schimbe activitatea

04.06.2004, 00:00 10

Pentru a face fata concurentei de pe piata unica, IMM-urile romanesti vor trebui sa se reorienteze spre sectorul de prestari servicii si sa incerce sa se extinda spre zone mai putin concurentiale.
"In prezent, circa 60% din intreprinderile mici si mijlocii romanesti au ca principal obiect de activitate comertul si doar 20% din ele isi desfasoara activitatea in domeniul de prestari servicii, in timp ce in Uniunea Europeana, raportul este inversat", a declarat ieri Eugen Ovidiu Chirovici, presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).
In opinia sa, dupa aderarea Romaniei la UE, in 2007,  se vor produce, in interval de 1-5 ani, mutatii structurale in ceea ce priveste obiectul de activitate al IMM, in sensul cresterii ponderii celor din sectorul de prestari servicii.
Potrivit lui Chirovici, sondajele efectuate de ANIMMC arata ca agentii economici nu percep firmele din UE ce ar putea sa vina in Romania drept rivali, ci mai degraba drept parteneri.
Presedintele ANIMMC este de parere ca IMM-urile romanesti au sanse mai mari sa se impuna pe piete mai putin concurentiale decat UE, cum ar fi Indonezia, America de Sud sau Polonia