Eveniment

Încasările din TVA au urcat în iulie cu aproape 30%. Se pregăteşte declinul?

Încasările din TVA au urcat în iulie cu aproape 30%. Se pregăteşte declinul?

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Încasările din TVA au fost bune, dar cele din impozit pe venit şi profit, sub aşteptări

Autor: Claudia Medrega

05.09.2011, 00:05 1303

Creşterea din iulie pare surprinzătoare, în condiţiile în care în iunie ritmul a încetinit vizibil, iar analiştii aveau aştep­tări mai puţin optimiste pentru a doua jumătate a anului, anticipând o temperare.

TVA a fost majorată în iulie 2010, de la 19% la 24%, însă influenţa din majorarea de cinci puncte procentale a cotei s-a reflectat în creşterea încasărilor începând cu luna august, după cum a informat şi Ministerul Finanţelor anul trecut. Şi statisticile reflectă impactul majorării cotei: în iulie 2010 sumele colectate din TVA înregistrau o creştere de 17% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, pentru ca în august ritmul să accelereze la circa 47%.

Ca atare, din august 2011 vom vedea un ritm mai lent de creştere a încasărilor din TVA, în condiţiile în care comparaţia se face cu perioada de anul trecut cu încasări mai mari datorate cotei majorate. Şi, cel mai probabil, şi veniturile totale vor încetini.

"În mod normal, după ce trece efectul de bază, este clar că nu mai putem să discutăm de acelaşi ritm de creştere. Ritmul de creştere al încasărilor din TVA ar trebui să încetinească substanţial din august. Dar pe cifre cumulate de la începutul anului efectul de bază este favorabil. Pe parcursul acestui an se va vedea efectul majorării TVA", a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

El anticipează o temperare a ritmului de creştere a încasărilor din TVA la sub 20%.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată de nivelul cotei, dar şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească pe măsură ce economia îşi revine. "Comerţul cu amănuntul va înregistra probabil o uşoară revenire în a doua parte a anului, în termeni nominali. Cifra de afaceri în termeni reali suferă în continuare. Şi eforturile de îmbunătăţire a colectării s-au mai materializat."

Dumitru consideră că dacă autorităţile îşi menţin angajamentele asumate şi nu vor exista derapaje majore, există şanse mari să fie atinsă ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, miza fiind acum construirea bugetului pe 2012.

Ce s-a întâmplat până în iulie

Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntrerupt de mai bine de un an, însă în ultimele luni ritmul a încetinit constant. Dacă în a doua jumătate a anului trecut şi prima parte a acestui an încasările din TVA înregistrau şi creşteri lunare de 30-50%, în iunie 2011 avansul a încetinit la 14,7% faţă de aceeaşi lună din 2010.

Şi ascensiunea veniturilor bugetare totale a încetinit în ultimele luni, ajungându-se de la ritmuri de creştere de două cifre la avansuri de o singură cifră. În iunie plusul a fost de numai 7% faţă de iunie 2010, reprezentând jumătate din ritmurile din februarie şi martie, de exemplu.

În iulie veniturile bugetare au crescut cu 8,7% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

"În cazul veniturilor bugetare s-a înregistrat o performanţă uşor mai bună decât aşteptările până acum. Însă evoluţiile sunt divergente. Dacă în cazul TVA creşterile au fost peste aşteptări, la impozitul pe profit şi pe venit au fost sub aşteptări", arată şeful Consiliului Fiscal.