Eveniment

Industria si imobiliarele, liderii investitiilor straine

Industria si imobiliarele, liderii investitiilor straine

Click pentru imaginea intreaga

14.12.2007, 19:44 29

Industria si sectorul real estate au fost principalele domenii in care companiile cu participare straina au operat majorari de capital in luna octombrie a acestui an, grupul austriac Egger aducand cel mai mare aport financiar - 28,4 mil. euro - la compania locala.
Grupul se pregateste sa inaugureze la inceputul anului viitor la Radauti cel mai mare greenfield din prelucrarea lemnului, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la jumatate de miliard de euro.
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in octombrie au fost realizate majorari de capital de 161 de milioane de euro, in scadere cu 5% fata de aceeasi luna a anului trecut. In schimb, pe ansamblul primelor zece luni ale anului, valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania a ajuns la 2,04 miliarde de euro, cu 14% peste nivelul inregistrat in perioada ianuarie - octombrie 2006.
Locul al doilea in clasamentul celor mai mari majorari de capital operate in octombrie il ocupa divizia imobiliara a grupului Allianz - Deutsche Gesellschaft f?r Immobilienfonds (DEGI), care detine trei cladiri de birouri din Capitala - Millennium Business Center (vizavi de BVB, langa Biserica Armeneasca), PGV Tower (in zona Vitan) si Construdava II (in Pipera). Compania a adus 26,4 mil. euro la capitalul celor trei firme pe care le detine (DEGI Millennium Tower, DEGI PGV Tower si DEGI Construdava).
Pe segmentul industrial majorari de capital importante au fost realizate in domeniul siderurgic unde compania Donalam, specializata in fabricarea de profile laminate si fasonate din otel, a primit de la actionarul majoritar italian o injectie de 8,9 milioane de euro la capital. De asemenea, societatea Lamdro Drobeta Turnu Severin, care produce otel-beton, a beneficiat de o majorare de capital de 8,4 milioane de euro in octombrie. Compania a fost cumparata in 2000 de grupul de intreprinderi Max Aicher din Germania.
Un alt aport semnificativ de capital a fost adus de Swisscom, cel mai mare operator de telecom din Elvetia, care a majorat capitalul social al companiei Air Bites cu 6,8 milioane de euro.
Datele ONRC arata ca in primele zece luni ale anului, au fost infiintate 13.190 de firme noi cu participare straina, cu circa 30% mai multe decat in intervalul similar de anul trecut. La inceputul lunii noiembrie, in Romania existau 145.133 de firme cu participare straina.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Investitiile straine directe au insumat, in primele noua luni, peste cinci miliarde de euro. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca investitiile straine directe se vor ridica in acest an la 7 mld. euro, fata de 9,1 mld. euro in 2006, cand a fost privatizata BCR.