Eveniment

Înţelegerea statului cu kazahii pe datoriile Rompetrol a fost aprobată de deputaţi

În schimbul înţelegerii pe datoriile Rompetrol, kazahii fac statul acţionar cu 20% într-un fond de investiţii care ar trebui ca în şapte ani să ajungă la proiecte de un miliard de dolari. Mediafax Foto

În schimbul înţelegerii pe datoriile Rompetrol, kazahii fac statul acţionar cu 20% într-un fond de investiţii care ar trebui ca în şapte ani să ajungă la proiecte de un miliard de dolari. Mediafax Foto

Autor: Liviu Dadacus

21.05.2013, 21:17 360

O parte a opoziţiei (PDL) a părăsit sala, arătând că pro­iectul nu a fost trimis co­misiilor de specialitate pen­tru alcătuirea unui raport. Dar primul hop al acestui act normativ controversat a fost trecut, Senatul având ultimul vot înainte ca proiectul să fie trimis la promulgare.

Luni la emisiunea ZF Live deputatul PDL Andreea Paul a criticat actul normativ, afimând că avem de-a face cu o „excro­cherie“ prin care Guvernul se acoperă pentru că responsabilitatea pentru faptul că România pierde bani a fost pasată Parlamentului. În replică şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) Gabriel Dumitraşcu a spus că restul de bani vor veni mai  târziu.

Ministrul economiei Varujan Vos­ganian declara în 9 mai că dacă Par­lamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula „ori totul, ori nimic“ şi susţine că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.

Documentul ridică totuşi o serie de întrebări. Astfel, pentru a încasa cele 200 mil. dolari statul este obligat să renunţe la orice proces cu kazahii de la Rompetrol. În schimb, kazahii fac statul acţionar cu 20% într-un fond de investiţii care ar trebui ca în şapte ani să ajungă la proiecte de un miliard de dolari. Dar acestea sunt doar ipoteze.

Guvernul a anunţat că statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC). Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia. În această perioadă, conform înţelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participaţiei OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord să participe în cadrul „oricărei proceduri de privatizare“ prin care OPSPI va vinde acţiunile rămase şi să ofere un preţ care să reflecte „valoarea justă“ a acestor acţiuni, valoare care va fi determinată la momentul vânzării.

Grupul Rompetrol va continua să deţină un drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rămase.