Eveniment

Investitiile din turism se vor cifra in acest an la 300-400 milioane euro

23.09.2004, 00:00 17

Volumul investitiilor in sectorul turistic din Romania ar putea ajunge in acest an la 300-400 milioane de euro, dublu fata de nivelul din 2003, a declarat Nicu Radulescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Turism (ANT).
"In acest an s-a investit foarte mult in pensiuni agroturistice, in hoteluri si in sectorul balnear, in statiuni precum Covasna, Baile Felix si Buzias", a adaugat Radulescu.
Pentru a mentine aceasta tendinta, ANT discuta in prezent cu SIF Transilvania, unul dintre cei mai importanti investitori in turism, in vederea derularii unor proiecte in statiunile balneare.
"In baza protocolului, ministerul ar acorda asistenta, iar SIF Transilvania ar asigura finantarea", a precizat Radulescu.
Un alt proiect care vizeaza modernizarea acestui sector este Tirgul de Investitii pentru Turism, prima editie urmind sa aiba loc in perioada 27-28 septembrie, la Teatrul National din Bucuresti. La aceasta manifestare vor participa investitori, banci si alte institutii implicate in finantare, precum SAPARD si Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Aceastea vor prezenta companiilor si oamenilor de afaceri interesati facilitatile oferite si programele de finantare derulate.
Cu aceasta ocazie, va fi lansat si primul ghid despre finantarea proiectelor din turism din Romania, lucrare care include ofertele bancilor, sursele de finantare, liniile de credit si structura unui plan de afaceri.
"Anul 2004 ar putea fi cel mai bun de dupa 1990, daca tinem cont de evolutia din primele opt luni. Turismul extern a inregistrat cresteri de circa 40% pe litoral, ecoturismul a avansat fata de 2003, fluxul de vizitatori in Delta s-a majorat cu peste 50%. Cred ca pina la sfirsitul anului va fi depasita cresterea de 10% prognozata pentru 2004", a mai spus presedintele ANT.
Bugetul de promovare s-a ridicat in acest an la 190 miliarde lei, din care 60 de miliarde lei au reprezentat suplimentari. Potrivit lui Nicu Radulescu, ANT ar putea benficia pina la sfirsitul anului de o noua suplimentare a bugetului pentru promovare.
In acest an, in Romania va fi organizata pentru prima data, in perioada 8-9 octombrie, Conferinta Internationala de Turism Rural, la care va participa presedintele Organizatiei Mondiale a Turismului, Francesco Frangialli.