Eveniment

Investitiile straine cu impact au crescut cu 12%

05.07.2005, 19:29 14

Valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie a inregistrat o crestere de 12% in primele sase luni din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 672 de milioane de dolari (546 mil. euro), potrivit unor date transmise de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

Anul acesta au fost depuse 52 de proiecte de investitii, fata de 36 in primele luni ale anului trecut, cu o valoare totala de 598 milioane de dolari (482 mil. euro). In luna iunie au fost depuse 13 proiecte, iar valoarea investitiilor s-a ridicat la 227 milioane de dolari (184 mil. euro).

Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Mobifon si Holcim sunt primele trei companii din topul investitiilor cu cele mai ridicate valori.

Principalele domenii in care s-au realizat investitii sunt: telecomunicatiile, cu 972 de milioane de dolari, serviciile, cu 537 de milioane de dolari si comertul cu 432 de milioane de dolari.

Acestea sunt urmate de industria energetica, sector care a inregistrat investitii de 431 de milioane de dolari, industria constructoare de masini, cu 324 de milioane de dolari, industria metalurgica, 217 milioane de dolari si industria lemnului, celulozei si hartiei cu 285 de milioane de dolari.

Toate aceste investitii se deruleaza in baza Legii 332/2001, privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie. Din octombrie 2001, data la care a intrat in vigoare legea, si pana in prezent, au fost inregistrate 391 de proiecte de investitii, a caror valoare angajata este de 3,977 miliarde de dolari.

Investitiile directe cu un impact semnificativ in economie sunt definite de Legea nr. 332/2001 ca fiind acele investitii a caror valoare depaseste echivalentul a un milion de dolari, realizate in formele si modalitatile prevazute de prezenta lege si care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determinand un efect pozitiv de antrenare in economie si creand noi locuri de munca.

Aceste investitii pot fi efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.