Eveniment

Isarescu prognozeaza o inflatie de 3% in 2007

05.11.2004, 00:00 16



Inflatia ar putea ajunge la 3% in 2007, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in cadrul sesiunii finale Strategia de Dezvoltare Durabila a Romaniei, "Orizont- 2025". Pe anul viitor, banca centrala estimeaza o rata a inflatiei de circa 7%.



Potrivit guvernatorului BNR, asigurarea stabilitatii preturilor (prin reducerea inflatiei), reprezinta singurul obiectiv specific al politicii monetare promovate de banca centrala in vederea aderarii la Uniunea Europeana.



Din 2005, Banca Nationala va trece, pentru atingerea acestui obiectiv, la aplicarea unei politici monetare de tintire a inflatiei, urmarind anual reducerea inflatiei cu o patrime sau o treime din cresterea preturilor in anul anterior. Procesul de dezinflatie graduala, inceput in Romania in 2000, va fi finalizat, apreciaza guvernatorul BNR, in 2006 (in Polonia, a durat sapte ani).



Pretul serviciilor, continuarea corectiilor la preturile administrate si cresterea cererii interne (consumul populatiei si cel guvernamental) sunt printre factorii care vor alimenta in continuare preturile de consum, a aratat Mugur Isarescu. Pretul serviciilor, de exemplu, care inca se situeaza mult sub nivelul tarilor dezvoltate, va creste permanent, adaugand inflatiei 2-3 procente pana in 2009. Corectiile efectuate in cazul preturilor administrate (cum este cel al energiei) vor plusa cu 1,5% indicele preturilor de consum pana in 2006.



BNR va urmari "o orientare prudenta a politicii monetare in urmatorii ani, pentru a pastra in limite rezonabile expansiunea cererii interne", a declarat Isarescu. "Toti caii merg la trap, problema va fi sa-i tinem in frau", a explicat guvernatorul.



In calendarul trecerii la moneda unica, anii 2005-2007 vor insemna continuarea procesului de dezinflatie si eliminarea ultimelor restrictii privind contul de capital. Pana in 2010, sustine guvernatorul BNR, va fi formata piata interna de capital pe termen lung.



"Marea problema a Romaniei in urmatorii 5-10 ani va fi sa lucreze cu succesul", este de parere guvernatorul BNR, "in cazul unei crize sunt cateva reguli simple de urmat".



Mugur Isarescu a mai spus ca eliminarea arieratelor catre bugete ar conduce la obtinerea unor venituri suplimentare ale statului de circa 4% din PIB si ca proiectele majore de infrastructura si mediu, prevazute pentru urmatorii 20 de ani, necesita o finantare de circa 76 miliarde de euro, suma care va trebui asigurata si din surse bugetare.



Guvernatorul BNR a aratat ca statul va trebui sa contribuie in continuare la finantarea acestor proiecte, cu o medie de 1% din produsul intern brut al anilor 2005-2025. Aceste proiecte ar urma sa beneficieze anual si de cofinantare din partea Uniunii Europene, cu circa 1,7% din PIB.